Zorgrotonde houdt kwetsbare ouderen uit het ziekenhuis

Daniëlle Moolenaar van Patyna en Lenie de Jong van het Antonius © Omrop Fryslân
Kwetsbare ouderen belanden minder vaak in het ziekenhuis omdat thuiszorgmedewerkers problemen eerder herkennen. Dat is de uitkomst van een proef uitgevoerd door zorginstelling Patyna en het Antoniusziekenhuis in Sneek.
Zo'n 450 medewerkers doen daar aan mee. Het doel is problemen aan te pakken voordat ziekenhuisopname nodig is. Daarvoor hebben medewerkers van het Antoniusziekenhuis en Patyna een zogenoemde 'transmurale zorgrotonde' bedacht.

Betere afstemming

Dit houdt in dat er veel beter wordt samengewerkt, dat er afstemming is bij een behandeling en er ook een goede overdracht is tussen alle mensen die betrokken zijn bij de patiënt. "Wij proberen zo vroeg mogelijk te inventariseren wat de problemen zijn in de thuissituatie zodat we die kunnen verbeteren", zegt Lenie de Jong van het Antonius.
"Alle hulpverleners zijn op de hoogte van de mogelijkheden die in de thuissituatie geboden kunnen worden. Zo kan goede hulp geboden worden om opnames te voorkomen. Als dat dan toch nodig is, dan kunnen we er makkelijker voor zorgen dat de cliënt op de juiste plek komt."

"Van kwaad tot erger"

Het betekent dat de thuiszorgmedewerkers daar een belangrijke rol bij krijgen, stelt Daniëlle Moolenaar van Patyna. "Het is belangrijk dat er op tijd aan de bel getrokken wordt."
Het voorkomt onnodige ziekenhuisopnames. Opnames die ook niet goed zijn voor de cliënt, zegt Lenie de Jong. "Dan gaat het vaak van kwaad tot erger. De mensen hebben al jaren problemen, ze zijn niet voor niets kwetsbaar." Het ziekenhuis is vaak ook niet de beste plek, zeggen beide vrouwen. Soms kan bij fysieke problemen een plek op een geriatrische revalidatieafdeling al goed helpen.

Minder opnames

De opleiding van nieuwe medewerkers in het nieuwe systeem gaat door. De hoop is dat andere zorginstellingen zich hierbij aansluiten, want het helpt. Zo is nu al duidelijk dat er minder opnames zijn op de eerste hulp in de avonden, nachten en weekenden.