Grouster grimeur van Wim de Bie: "Hij was een icoon"

Kees van Kooten en Wim de Bie © ANP
Televisiemaker Wim de Bie (83) is maandag overleden. Hij was onder meer onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie dat een begrip werd in Nederland. Arjen van der Grijn uit Grou was jarenlang de grimeur van het duo. Hij is verslagen door het overlijden van De Bie.
"Ik was onderweg naar Amsterdam en toen hoorde ik op Radio 1 dat Wim de Bie dood is. Boem, die kwam binnen", vertelt Van der Grijn.

Verlegen

De Bie was dan ook een belangrijk persoon in het leven van de Grouster. "We hebben van 1973 tot 1998 samengewerkt, dat is 25 jaar."
Van der Grijn kende De Bie dan ook als geen ander. "Hij was een goede acteur schrijver, een intelligente man, een introverte man. Eigenlijk was hij heel verlegen. Maar als hij een metamorfose onderging, dan durfde hij alles."
Arjen van der Grijn © ANP
Samen met Kees van Kooten maakte De Bie programma's als 'de Klisjeemannetjes', 'Het Simplisties Verbond' en 'Keek op de Week'. Het duo was niet alleen op tv actief. De Bie schreef ook boeken en maakte platen.

Taalpuristen

Vaak speelde hij typetjes, bijvoorbeeld een Duitse leraar, die een gedicht van Goethe voordroeg. "Dan stond het schuim in zijn baard, dan werd hij zo boos. Daar moest ik zo om lachen. Dat was een hele andere kant, dat zou hij in zijn privéleven nooit gedurfd hebben." De Bie trad ook regelmatig op als vrouw. "Daar was hij meesterlijk in", stelt Van der Grijn.
Met woorden als 'doemdenken' en 'regelneef' hebben Van Kooten en De Bie ook veel toegevoegd aan de Nederlandse taal. "Ze staan zelfs in de Van Dale. Dat is uniek. Het waren echte taalpuristen. Ze hebben zulke mooie dingen geschreven, op hoog niveau."
Wim de Bie © ANP
"Hij was een icoon, het is frontaal bij me binnengekomen", vertelt de grimeur.
"Elke dag denk ik nog wel aan ze. Ze zijn nog steeds actueel: de tegenpartij had zo nog gekund. Met het politieke landschap nu. Niks ten nadele van de rest van de mensen, maar dit vond ik wel een van de meest unieke dingen die Nederland meegemaakt heeft. Dat hebben we wel te danken aan deze twee mannen."
Arjen van der Grijn over Wim de Bie