Bouw van woontoren van 70 meter begonnen in Heerenveen

Hier moet de woontoren komen © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Het centrum van Heerenveen zal er in de toekomst totaal anders uit komen te zien. Deze week is begonnen met de bouw van een bijna 70 meter grote woontoren. Vorige week werd al duidelijk dat het Burgemeester Kuperusplein een totale metamorfose krijgt, die voor een groot deel wordt gefinancierd met rijksgeld.
De komst van de woontoren is volgens de gemeente nodig omdat er grote behoefte is aan woonruimte. "Wij kunnen nu vooruitkijken in tijd van woningnood", zegt directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra van WoonFriesland. "Ik weet niet of hoogbouw de toekomst is, maar hier kan het. Het is wel belangrijk dat het past."
Het nieuwe appartementengebouw moet uiteindelijk bestaan uit drie delen. Een woontoren van 68 meter hoog biedt plaats aan 15 verdiepingen. Aan de oostkant komen appartementen van 4 verdiepingen hoog. Achter de woontoren komt een appartementenblok van 3 hoog. De bouw van de in totaal 92 nieuwe sociale huurwoningen wordt gedaan door Friso Bouwgroep.
Toch is niet iedereen blij met de veranderingen op het plein. Twee ondernemers die een pand huren aan het Burgemeester Kuperusplein zullen moeten verdwijnen. Het gaat om een slijter en een groentezaak.
Dat de gemeente daar niets voor doet, vind ik onvoorstelbaar", zegt vaste klant Betty Reitsma. "Ze hadden veel beter kunnen bouwen bij het Abe Lenstra Stadion, daar is nog volop ruimte. Dit kost heel veel geld."
Eerder was er ook al kritiek van een andere ondernemer, die vond dat er te weinig parkeerplaatsen op het plein voor de woontoren overblijven. De Raad van State ging daar echter niet in mee.

Schutting met kijkgaten

En dus gaat het project door. Hoekstra van WoonFriesland, Henk Dedden van Friso Bouwgroep en wethouder Jaap van der Veen begonnen maandagmiddag met de openingshandeling. De start van het project werd gemarkeerd met het onthullen van een schutting rondom de bouwplaats, daar zitten kijkgaten in zodat mensen de bouw kunnen volgen.
De planning is dat bewoners vanaf de zomer van 2024 kunnen wonen in de woontoren.