Vlielander strand afgesloten wegens geboorte klapmuts: een bijzondere dwaalgast

Er is maandagochtend een jonge klapmuts geboren op het strand van Vlieland. Dat is bijzonder, want de zeehond komt normaal gesproken in de poolstreek voor.
Het is nog nooit eerder gebeurd dat er een jonge klapmuts op het strand van Vlieland is geboren. Na overleg met zeehondencentrum Pieterburen hebben de politie en het leger het gebied afgesloten voor publiek. Als het goed is worden de dieren dan niet gestoord in de zoogperiode, die vier dagen duurt.
Het afsluiten van het gebied is een tijdelijke maatregel en het zeehondencentrum heeft daarom zorgen over de toestand van de dieren op langere termijn. Het centrum doet daarom de oproep om de klapmutsen met rust te laten.
De klapmuts staat op de rode lijst van IUCN, een organisatie die zich bezighoudt met natuurbehoud.
Volgens Sophie Brasseur, onderzoeker bij de Wageningen Marine Research en deskundige op het gebied van zeehonden, had niet verwacht dat een klapmuts op Vlieland een pup zou krijgen. Het is echt een arctische soort. Klapmutsen kunnen wel grote afstanden zwemmen, maar dat zij Nederland aandoen is wel een zeldzaamheid, zo zegt Brasseur.
In de jaren '90 werden klapmutsen vaker in Nederland gezien, toen het slecht ging met de vis in de noordelijke zeeën. In de afgelopen tien jaar is er maar drie keer een klapmuts in Nederland opgevangen.