Marije Reitsema uit Buitenpost wint Klassieke Olympiaden in Grieks en Latijn

Winnaar Marije Reitsema met docente Grieks Ashley Provily (l) en docente Latijn Truida van Bochove (r) © Fierder Onderwijs
Marije Reitsema, leerlinge van het Lauwers College in Buitenpost, heeft de Klassieke Olympiade in Leiden dubbel gewonnen. Het gebeurt bijna nooit dat één leerlinge de taalwedstrijd in het Grieks én Latijn wint.
In de wedstrijden wordt de kennis van gymnasiumleerlingen over de klassieke talen getest. Dit jaar gingen zo'n 800 leerlingen de uitdaging aan, waarbij ze vragen kregen over taal, grammatica, tekstbegrip en cultuur.
Marije wist zich eerst al te plaatsen voor de finale, waarin voor elke taal maar drie plekken waren. Voor de finale had ze wat gezonde spanning. "Vooral de eerste mondelinge overhoring vond ik spannend", vertelt Marije. "Je weet dan nog niet wat voor vragen er gesteld gaan worden en waarop je moet acteren. Gelukkig wist ik de vragen over de gelezen teksten goed te beantwoorden."
Het Lauwers College in Buitenpost © Google Street View
Het vertalen van een stuk ongeziene tekst was lastiger. "Je krijgt zomaar een onbekende tekst in het Grieks of Latijn voor je die je moet vertalen. Gelukkig hielpen de juryleden een handje, maar ik moest het wel zelf doen."

Prijzen

De Buitenpost won eerder al twee keer het Friestalige Ferstival en de Griekse en Latijnse vertaalwedstrijd Certamen Septentrionale. Ashley Provily, die al jaren Grieks geeft aan het Lauwers College, is erg trots op Marije. "Dat ze bij beide op de hoogste trede mocht plaatsnemen om zodoende twee wisselbekers in ontvangst te nemen, had ik niet durven dromen."
Na de eindexamens vwo dit jaar wil Marije verder met de talen. De studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur in Amsterdam staat op de planning. "Daarna wil ik misschien lesgeven op een universiteit. Het lijkt mij erg leuk om dan mee te werken aan de ontwikkeling van een lesmethode bijvoorbeeld", vertelt Marije.