Afzwaaiend De Lawei-directeur Stef Avezaat: "Theaters moeten er voor alle mensen zijn"

Stef Avezaat © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
De grootste uitdaging voor theaters is dat ze er voor ál het publiek moeten zijn. Er staan nog te veel mensen aan de kant. Dat vindt Stef Avezaat, afzwaaiend directeur van De Lawei in Drachten.
Avezaat was dit weekend voor de laatste keer bij de voorstelling van het jaar in De Lawei: circustheater van het Australische Gravity & Other Myths. Een bijzondere voorstelling voor hem. Hij is ooit begonnen als circusartiest.
"Ik kon jongleren, op een eenwieler fietsen en vuurspuwen", vertelt Avezaat. "Het cirkeltje is mooi rond zo." Het is dan ook geen toeval dat de voorstelling van het jaar in het Drachtster theater het afgelopen weekend circustheater was. Het was de laatste keer dat Avezaat de speciaal genodigden hier toesprak.
Stef Avezaat: "Theaters moeten dichter bij de mensen staan"
Maar liefst twintig jaar was hij directeur van De Lawei. Een van zijn hoogtepunten was het opzetten van het festival Simmerdeis. "De Lawei is een prachtig gebouw, maar voor sommige mensen is de drempel te hoog om te gaan. Het gratis festival bij ons in het Slingepark is laagdrempeling. Je ziet iedereen, wat betreft leeftijd en sociale achtergrond, en dat is allemaal heel waardevol."

Dieptepunt

Dieptepunt was zonder meer de verbouwing van de schouwburg in 2014. De Lawei raakte in conflict met de bouwer en kreeg later ongelijk. Het kostte allemaal veel meer dan gedacht: de gemeente moest bijspringen.
"Dit heeft grote impact gehad en kent alleen maar verliezers", zegt Avezaat. "Gelukkig hebben we uiteindelijk wel een goed en mooi gebouw gekregen." Grootste les die hij heeft geleerd? "Meer tijd nemen, beter naar elkaar luisteren en beter vertrouwen op elkanders expertise."
Juist in een schouwburg kom je samen, dat is de kracht.
Stef Avezaat
Opvolger van Avezaat is Elly van der Goot, die intussen al is begonnen. Er liggen volgens de afzwaaiend directeur nog veel uitdagingen voor zijn opvolger klaar.
"Vooral dat we er voor iedereen zijn en blijven. Alles verandert snel en is individueler aan het worden. Juist in een schouwburg kom je samen, dat is de kracht. Er moeten geen groepen aan de kant blijven staan: het theater moet toegankelijk zijn voor iedereen."
Avezaat gaat met pensioen. Hij blijft nog wel lid van de Raad voor Cultuur.
Elly van der Goot © Saskia Bruinsma