Van fabriek naar bruisplek: "De Sluisfabriek is een vergeten parel in Drachten"

Slúsfabryk sluisfabriek
Afbeelding ter illustratie © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Een fabriek, gebouwd in 1962, het eerste op industrieterrein Tussendiepen in Drachten. Er werden machines en silo's in elkaar gezet en over de hele wereld verkocht. Nu is de oude Sluisfabriek die in 1998 failliet ging, een broedplaats voor kunstenaars en makers.
Initiatiefnemer Trea Westra wil graag het gebouw een nieuwe bestemming geven met werkruimtes, theater, evenementen en horeca. De vergunning daarvoor heeft ze een half jaar geleden ingediend.
"Want dit is echt een vergeten parel uit Drachten. Mensen hebben het altijd over Philips maar het is mijn missie om dit op de kaart te zetten, voor iedereen en met iedereen." Westra wil dat deze geschiedenis van Drachten niet vergeten wordt en dat het industriële erfgoed behouden blijft.
Sluisfabriek slúsfabryk
Afbeelding ter illustratie © Omrop Fryslân
Westra runt de Sluisfabriek sinds 2020. Er zitten bedrijfjes die met de hand werken, studio's en ateliers. "Allemaal mensen die wat maken, fotografen, stoffeerders, noem maar op." Ook zijn er uitvoeringen geweest van theaterproducties, zoals Oorlogswinter. Binnenkort wordt de musical Ciske de Rat opgevoerd in de grote fabriekshal.
Afgelopen weekend waren er open dagen in de voormalige fabriek, zo liet Jantine de Keizer zien dat er niet alleen mannen in het metaal werken. "Het is niet heel gebruikelijk, ik zie mensen soms verbaasd kijken. Ik vind het geweldig. Ik vind het fijn om mijn eigen dingen te creëren en met metaal kun je van alles maken."