Ringslang wint terrein in de Houtwiel door broeibulten: honderden eitjes uitgekomen

De broeibulten die Staatsbosbeheer sinds enkele jaren voor de ringslang maakt, slaan zeer goed aan. De natuurorganisatie vond meer dan zeshonderd uitgekomen eitjes in de broeibulten die vorig jaar gecreëerd zijn.
Een broeibult is een grote bult met bladeren, takken, paardenmest en struikgewas. De bult wordt door vrijwilligers gemaakt en is zo'n anderhalve meter breed, drie meter lang en ruim een meter hoog. In de bult begint het broeien en die warmte is nodig voor de ringslang om eitjes af te kunnen zetten.
Er zijn dit jaar weer meer broeibulten bijgekomen. De kans is daardoor dat er nog meer jonge ringslangen in september geboren zullen worden. Lang niet alle uitgekomen eitjes worden ook volwassen ringslangen. "Het is vergelijkbaar met kikkerdril", zegt Jakob Hanenburg van Staatsbosbeheer. "Er blijven uiteindelijk slechts een paar over."

Door broeibulten op strategische plekken te plaatsen, willen de natuurorganisaties de ringslang verleiden om steeds verder Fryslân in te trekken. In de Sippen-finnen, een natuurgebiedje van It Fryske Gea bij Ryptsjerk, dat alleen met een pontje bereikbaar is, heeft de organisatie nu ook een broeibult gemaakt.
Er is goede hoop dat daar eitjes zullen worden afgezet. Of het is gelukt, wordt komend jaar pas duidelijk als de broeibult wordt afgegraven. Als er dan eierdoppen gevonden worden, is het gelukt om de ringslang daar naartoe te lokken.
Bauke Dijkstra van It Fryske Gea neemt ons mee naar de Sippen-finnen
Mensen zien hier regelmatig een slang over het terras kruipen.
In de omgeving van De Falom, Broeksterwâld en Feanwâlden worden regelmatig ringslangen gesignaleerd. "Wij krijgen geregeld meldingen van bewoners die een ringslang over het terras zien kruipen", vertelt Jakob Hanenburg. "Ik kreeg laatst nog een filmpje van een man die met zijn dochter aan het varen was in de Falomster Feart en er zwom, voor de boot uit, een ringslang."
Ringslangen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel groot worden. "Een volwassen vrouwtje kan wel anderhalve meter worden", zegt Bauke Dijkstra van It Fryske Gea. "Maar je hoeft niet bang te zijn, want ze zijn ongevaarlijk. Ze verdedigen zich door een vieze lucht af te scheiden."
Luister hier naar de zoektocht naar ringslangen van Jakob Hanenburg in het Houtwiel
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat regelmatig de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondags open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.