Science-fiction, fantasy en horrorfans naar Sneek voor HSFCon

Marius de Jonge als Ghostbuster © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Het Van der Valk in Sneek is zaterdag en zondag de verzamelplaats van de grootste science-fiction-, fantasy- en horrorfanaten. Voor de tweede keer wordt het HSFCon gehouden met een boekenverkoop, lezingen en fans kunnen op de foto met bijvoorbeeld de Ghostbusters.
Dat de conferentie in Sneek gehouden wordt, is toeval. In coronatijd was de organisatie op zoek naar een locatie waar het mogelijk was om een beurs op anderhalve meter te organiseren was.
Nadat er geen plek te vinden was in het midden van het land, week HSFCon uit naar het hotel in Sneek. Zaterdagochtend waren er enkele storingen in het treinvervoer, maar dat kon de organisatie oplossen door de vroege gasten zelf met de auto op te halen.
Science-fiction, fantasy en horrorfans naar Sneek voor tweede HSFCon
Penn Stewart is schrijver van fantasyboeken. Ze reisde zes en een half uur om lezingen te geven in Sneek en ziet dat er ook veel anderen van ver moeten komen. "De mensen hier ontmoeten elkaar ook op andere conventies. Ik denk dat het echt passie en saamhorigheid is. Het is een weerzien van vrienden, eigenlijk."
Als auteur vindt ze in een fantasy genre veel uitdaging. Het bedenken van nieuwe werelden en figuren. en er dan voor zorgen dat echt alles klopt: "Je moet aan zoveel zaken denken. Je moet écht heel perfectionistisch zijn om dit te doen."
Fantasy-schrijver Penn Stewart © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Ook de leden van Ghostbusters Dutch Division, een groep mannen die verkleed als personages uit de film Ghostbusters op veel dergelijke beurzen staan zijn perfectionistisch.
Van het overall tot en met het 'proton pack', alles moet zoveel mogelijk lijken alsof het uit de film komt. Lid Marius de Jonge over dat proton pack, een van de wapens uit de film: "Die kost toch wel zo'n duizend euro, maar het maakt het wel af."

Te nuchter?

Mede-organisator Johannes Scholte denkt niet dat Friezen te nuchter zijn voor dit soort beurzen: "Science-fiction is de toekomst, het is overal en iedereen heeft ermee te maken."
De beurs heeft iets van het Amerikaanse Comic-Con, een grote beurs rondom strips en de cultuur daaromheen. Groot verschil is uiteraard dat het budget in Sneek een stuk kleiner is, een ander verschil is dat er geen acteurs te vinden zijn. Scholte: "En wij willen graag dat iedereen die bij ons komt aan alles mee kan doen zonder extra kosten, dat is bij Comic-Con vaak wel anders."
Verslaggever Earryt Sijens op de Sci-Fi beurs