Geen stikstofverbod voor het paasvuur in Elsloo: "Voor ons elk jaar een hoogtepunt"

De paasbult in Elsloo © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De nieuwjaarsvereniging Vesuvius in Elsloo is weer begonnen aan een zeer oude traditie: het bouwen van een bult die op eerste paasdag aangestoken wordt. Zo hoog mogelijk. "Vorig jaar haalden we een recordhoogte van 20 meter, maar we willen nog hoger", zegt Sil van den Berg van Vesuvius.
Zo'n dertig leden waren zaterdag de hele dag met de trekker aan het werk. Van alle kanten werd hout opgehaald. Het was wel even spannend of het door de gemeente Ooststellingwerf werd toegestaan, want op andere plekken in Nederland gelden strenge regels in verband met de stikstofuitstoot.
Hout voor het paasvuur wordt opgehaald
In Drenthe moeten de paasvuurorganisaties die na 1994 zijn ontstaan, bijvoorbeeld onderzoek laten doen naar hoeveel stikstof door vuren wordt uitgestoten. "Daar moet je dan een berekening voor inleveren, want ja, zo'n groot vuur stoot wel het een en ander uit. Maar die ene keer zal volgens mij niet veel uitmaken", zegt Van den Berg.
Voor de bult in Elsloo heeft de gemeente Ooststellingwerf inmiddels een vergunning afgegeven. Daar zijn de leden van Vesuvius ontzettend blij mee, zegt Jesse Slager. "Dit is voor ons elk jaar een hoogtepunt. We doen dit met z'n allen voor het hele dorp. Het bevordert de saamhorigheid en dat is in deze tijd belangrijk."
De paasbult in Elsloo wordt door een groep vrijwilligers opgebouwd © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust