Swan Expeditions vervangt Noorderlicht door Franeker tallship Artemis

De Artemis in Harlingen © Omrop Fryslân, Aise van Beets
De tallshiprederij Swan Expeditions uit Akkrum gaat een samenwerking aan met de Tall Ship Company in Franeker. De Akkrumers gebruiken vanaf volgend seizoen het schip de Artemis meerdere maanden voor hun Masterskipprogramma.
In het Masterskipprogramma zijn leerlingen van middelbare scholen meerdere weken op zee, om daar zowel het zeilen te leren als gewone lessen te volgen. Momenteel zeilt Swan Expeditions nog met de Wylde Swan en de Noorderlicht. Die laatste kwam eerder deze week nog in het nieuws om de boot aan de grond was geraakt in Noorwegen.
Maar vanaf volgend seizoen vervalt het Noorderlicht. "De Artemis kan meer trainees plaatsen dan de Noorderlicht", vertelt Eelke Hoekstra, directeur van Swan Expeditions.
"Daarnaast kunnen we er meer reizen mee maken. Want de Noorderlicht moest altijd op tijd in Spitsbergen zijn, en dat was geen goede combinatie met het Masterskipprogramma."

Cariben in plaats van poolgebied

Het is de bedoeling dat de Noorderlicht voortaan alleen nog toeristische reizen maakt. De Artemis pakt dan voor de wintermaanden de Masterskipreizen op, die het Caribisch gebied als bestemming zullen hebben. Daarmee vervalt dus de pooloptie voor de scholieren.
Het schip Noorderlicht © Shutterstock.com (Frank Wasserfuehrer)
De samenwerking is in eerste instantie voor een jaar, om te kijken of het van beide kanten voldoet. Daarna wordt er gekeken naar een eventuele verlenging.
Het derde schip van Swan Expeditions, de Wylde Swan, is is inmiddels ook weer aangemeld voor de eerste etappe van de Tall Ships Races. Die is dit jaar in Den Helder.