Drie PEC Zwolle-collega's over Etiënne Reijnen, de nieuwe 'td' van SC Cambuur

Etiënne Reijnen scoorde als Cambuurspeler in de Friese derby © Orange Pictures
Etiënne Reijnen is op de achtergrond al bezig met zijn nieuwe baan bij SC Cambuur. Na dit seizoen wordt de 35-jarige oud-voetballer technisch directeur in Leeuwarden.
Cambuur verraste in januari met het aanstellen van Reijnen als nieuwe technisch directeur. Na zijn spelerscarrière werd hij jeugdtrainer bij PEC Zwolle, tot hij bij de eerste selectie werd gehaald als assistent-trainer. Die functie bekleedt hij tot en met het einde van dit seizoen.
Dat de raad van commissarissen van Cambuur Reijnen heeft aangesteld als directeur, is een opvallende keuze. Dit omdat Reijnen helemaal geen ervaring heeft in die functie. De Zwollenaar wil zelf nog niet vooruitlopen op zijn werk in Leeuwarden. Om die reden wil hij ook nog geen interviews geven.
Drie collega's bij PEC Zwolle leren ons meer over Etiënne Reijnen
Collega's van hem bij PEC Zwolle willen dat wel. Trainer Dick Schreuder, aanvoerder en oud-ploeggenoot Bram van Polen en technisch directeur Marcel Boudesteyn geven antwoord op de vraag wie Etiënne Reijnen is.

Dick Schreuder (51), hoofdtrainer PEC Zwolle

Voor het eerst in hun carrière werken Schreuder en Reijnen samen. Toen Schreuder anderhalf jaar geleden werd aangesteld als trainer van PEC Zwolle, zat Reijnen net bij de technische staf van het eerste.
Dat beviel zo goed, dat die periode werd verlengd tot het einde van vorig seizoen. "Toen heb ik onderweg gevraagd of hij dit seizoen volwaardig trainer wilde worden bij het eerste." Zo kwam Reijnen bij het eerste elftal als assistent van Schreuder.
Wat zijn precies zijn werkzaamheden? "Etiënne is verantwoordelijk voor het voorbereiden en geven van trainingen. En hij is verantwoordelijk voor een stuk of acht spelers waarmee hij videosessies en persoonlijke gesprekken doet", zegt Schreuder over het takenpakket.
Ik ben er niet blij mee, maar ieder moet zijn eigen keuzes maken.
PEC-trainer Dick Schreuder over het vertrek van Etiënne Reijnen
De samenwerking tussen Schreuder en Reijnen bevalt die eerste heel goed. Het gaat ook voorspoedig met de club: PEC Zwolle staat bovenaan in de eerste divisie en is hard op weg om volgend seizoen terug te komen in de eredivisie.
Of Cambuur en Reijnen dan ook in de eredivisie actief zullen zijn, is maar de vraag. De Leeuwarders staan op dit moment laatste en lijken een wonder nodig te hebben om degradatie te voorkomen.
Dat de paden van Schreuder en Reijnen na dit seizoen uit elkaar lopen, vindt de trainer van PEC jammer. "Ik ben er niet blij mee, maar ieder moet zijn eigen keuzes maken. Ik ben blij voor hem dat hij dit aangaat en bij een heel mooie club gaat werken. Ik had hem het liefst behouden, omdat hij heel veel meerwaarde heeft binnen de club."
Trainer Dick Schreuder van PEC Zwolle © Orange Pictures
Mocht Cambuur zich toch handhaven, dan is het volgende seizoen waarschijnlijk een concurrent van PEC Zwolle. Het betekent niet dat Reijnen de trainerskamer wordt uitgeschopt, als interessante nieuwe spelers besproken worden voor PEC.
Schreuder: "Soms zit Etiënne er gewoon bij, omdat het mij gewoon niets interesseert. We gaan daar heel goed mee om en uiteindelijk hoort het erbij. We werken nu nog samen met elkaar. We maken er soms een spelletje van. Een beetje ouwehoeren, dat hoort er gewoon bij."

Bram van Polen (37), aanvoerder PEC Zwolle

Vijf jaar lang waren Bram van Polen en Etiënne Reijnen teamgenoten van elkaar. Nu werken ze opnieuw samen: Van Polen is nog altijd voetballer en aanvoerder van PEC, terwijl Reijnen assistent-trainer is.
Wat vindt Van Polen van zijn oud-ploeggenoot? "Hij straalt in alles uit dat hij zelfverzekerd is. Daarmee bedoel ik niet dat hij arrogant is, totaal niet. Hij heeft een heel sociale, menselijke kant. Hij kan met iedereen bij de club goed, van jeugdspelers tot collega's op kantoor. Ik heb hem heel hoog zitten."
Het is een sterke persoonlijkheid en daarnaast staat er ook wel wat als Etiënne binnenkomt, dat is geen grijze muis.
Bram van Polen over Etiënne Reijnen
In de ogen van de Zwolse routinier had Reijnen ook actief kunnen blijven in het trainingsvak, want: "Als hij voor een groep staat, kan hij zijn visie goed verwoorden. Het is een sterke persoonlijkheid en daarnaast staat er ook wel wat als Etiënne binnenkomt, dat is geen grijze muis."
Maar, Van Polen ziet Reijnen ook wel in een maatpak omstappen in plaats van in een trainingspak. "Ik vind die baan wel bij hem passen. Hij is niet vies van hard werken en volgens mij maak je als 'td' aardig wat uurtjes. Hij weet wat hij wil, kent de club Cambuur en dat werkt in zijn voordeel."
Aanvoerder Bram van Polen van PEC Zwolle © Orange Pictures
Dat je als technisch directeur het ook altijd kunt hebben gedaan, zal Reijnen zeker weten. Al heeft hij daar ook wel ervaring mee, vertelt Van Polen. "Hij heeft bij ons ook wel eens periodes meegemaakt dat we werden opgewacht door supporters."
Van Polen denkt dat hij daar ook wel mee om kan gaan. "Het gaat met dat soort dingen om dat je de mensen blijft zien en in gesprek blijft met elkaar. Dat kan hij als geen ander." Kortgezegd: "Als Cambuur zijnde zou ik wel blij zijn met Etiënne als 'td'."

Marcel Boudesteyn (51), technisch directeur PEC Zwolle

De man waar Cambuur mee moest onderhandelen om Reijnen weg te halen bij PEC Zwolle, is Marcel Boudesteyn. Hij is de technisch directeur van de Zwollenaren en weet als geen ander wat Reijnen kan verwachten. "Ik denk dat hij wel gaat ondervinden dat er heel veel op hem af gaat komen."
Maar Boudesteyn verwacht dat Reijnen genoeg hulp zal krijgen. "Gezien dat Ard (De Graaf, red.) en Gerald (Van den Belt, red.) daar zitten, voelt het als een warm bad. Hij wordt niet zomaar in het diepe gegooid."
Technisch directeur Marcel Boudesteyn van PEC Zwolle © Orange Pictures
Wat kan Reijnen vanaf de zomer verwachten als hij begint bij Cambuur? "Je moet een zakelijke achtergrond hebben, deals kunnen sluiten en ook met de boze buitenwereld kunnen omgaan. Win je, heb je vrienden en verlies je, doe je het ineens heel slecht. Ik verwacht met zijn persoonlijkheid geen problemen daarin."
Evenals Schreuder en Van Polen is ook Boudesteyn positief over zijn huidige collega. "Etiënne is heel leergierig en is gepokt en gemazeld in de voetballerij. Hij heeft zich bewezen als speler, nu als trainer en ik verwacht dat hij dat ook gaat doen als technisch directeur."
Bovendien, zo vindt de 'td' van PEC Zwolle, moet Reijnen wel de tijd krijgen in Leeuwarden. Dat zit wel goed, als je kijkt naar het vierjarige contract dat Reijnen tekende. "Als oud-speler verdient hij het respect van de buitenwacht en dat ze hem de tijd geven om zijn ding te doen", vindt Boudesteyn.