Familie uit Sneek over eerste dag ramadan: "Het is iets heel moois"

Iftar bij de familie Khalaf-Alhnfich © Omrop Fryslân
In de keuken staat het eten nog op, terwijl de woonkamer langzaam voldruppelt met familieleden. Donderdag was de eerste dag van de ramadan. In Sneek kwam de Syrische familie Khalaf-Alhnfich samen voor de iftar: de maaltijd die na zonsondergang weer gegeten mag worden.
"Het is een hele mooie dag. Je hebt wel dorst en honger, maar het is ook iets heel moois", vindt Ebrahim Alhnfich, de vader van het gezin. "Vandaag is het de eerste dag, dus dan voel je het meer. De komende dagen wordt het wel minder."
Mohamad Alhnfich, de zoon van Ebrahim Alhnfich, had het minder zwaar. "De eerste dag valt mee. Nu is het nog niet zo moeilijk."

Familiemaand

Voor de familie is het een belangrijke maand, waarin ze veel met elkaar samen zijn en stilstaan bij wat ze hebben. "De ramadan is er om ons te laten ervaren wat andere mensen voelen, die geen geld hebben voor eten of water", vertelt Ebrahim Alhnfich.
De Syrische familie uit Sneek komt samen om na zonsondergang te eten tijdens de iftar:
Familie Khalaf-Alhnfich over de ramadan
De Khalaf-Alhnfich-familie bestaat in totaal uit 15 personen. Daarom vindt vader Ebrahim het bijzonder om iedereen tijdens de ramadan samen te zien. "Het is iets heel moois om met z'n allen te eten."
"Voor ons betekent het heel veel", vertelt Mohamad Alhnfich. "Je ervaart dat je dichterbij God bent. Dat voel ik echt zo."

Wat is de ramadan?

De ramadan is voor moslims de belangrijkste maand van het jaar. Het wordt ook wel de vastenmaand genoemd. Dat betekent niet eten, drinken, roken en geen seks tussen zons-op en zonsondergang.
De ramadan staat in het teken van dankbaarheid, bidden en meeleven met de mensen die het minder hebben. Ook is het een maand die in het teken staat van familie.

Anders dan in Syrië

Het vieren van de ramadan gaat in Fryslân wel anders dan in Syrië. "In Syrië deel je 30 minuten voordat de iftar begint je eten met de buren", zegt Ebrahim Alhnfich. "Wij hebben goed contact met onze buren, maar zij hebben niet hetzelfde geloof. Dus dat is wel een verschil."
De ramadan wordt na 30 dagen vasten afgesloten met het Suikerfeest.