TERUGBLIK: Ramadan-reportages uit het Omrop-archief

Na zonsondergang wordt de iftar-maaltijd gegeten © Omrop Fryslân
Vandaag is de ramadan begonnen. Dat betekent voor moslims dertig dagen lang, tussen zonsopkomst en zonsondergang: geen eten, geen drinken, niet roken en geen seks.
Het is de islamitische vastenmaand: naast niet eten en drinken gaat het ook om bidden, dankbaarheid en het meeleven met minder bedeelden.
In januari 1998 filmde Omrop Fryslân in de Turkse moskee van Leeuwarden en bij rij-instructeur Topalakli thuis:
Voor wie overdag aan het werk is of naar school moet, is het natuurlijk een zware tijd. Maar aan de andere kant is het ook wel gezellig: mensen gaan bij elkaar op bezoek of er eten thuis gasten mee. Wat overdag gemist wordt, wordt in de avonduren ingehaald.
Friese moslims vertellen in 2005 aan Omrop Fryslân hoe zij de ramadan beleven:
Hoe ga je als profvoetballer met de ramadan om? Omrop Fryslân sprak in 2003 met Heerenveen-speler Said Bakkati en trainer Foppe de Haan. De club hield er rekening mee: Bakkati hoefde alleen 's middags te trainen en op in wedstrijddag mocht hij wel eten.
Voetballer Said Bakkati in 2003 over zijn aangepaste eet- en trainingspatroon tijdens de ramadan:
De ramadan wordt afgesloten met een feest: daar mag weer gewoon gegeten en gedronken worden. Vaak zijn er veel zoetigheden.
Dit jaar valt Eid al-Fitr, of het Suikerfeest, op 21 april. Wie dan nog boodschappen moet doen, is te laat. Net als met kerst wordt er al eerder ingekocht en is op de dag zelf niet alles meer te krijgen.
Lege schappen bij de speciaalzaak aan het einde van de ramadan 2003:

Ramadan-feitjes

* Eten en drinken mag alleen voordat de zon opkomt en nadat de zon ondergaat.
* Kinderen en zwangere vrouwen hoeven niet mee te doen. Als je ziek bent, kun je de imam om vrijstelling vragen. Het vasten moet dan wel later worden ingehaald.
* De iftar is de maaltijd die 's avonds wordt gegeten, vaak met de hele familie en gasten. Er worden verschillende gerechten opgediend.
* Naast vasten gaat het ook om discipline, zelfbeheersing en bezinning. Dat betekent ook geen seks, niet roken, geen luxe zoals parfum.
* De ramadan valt niet ieder jaar op dezelfde datum. De periode verschuift steeds tien dagen omdat de begindatum gebaseerd is op de maankalender in plaats van de zonnekalender.
* De ramadan wordt afgesloten met het feest Eid al-Fitr. De naam betekent het verbreken van het vasten. Er worden veel zoete hapjes gegeten, daarom wordt het ook wel Suikerfeest genoemd.