Woononderzoek in drie Friese dorpen: "Woningen bouwen is meer dan het toevoegen van stenen"

Gedeputeerde Fokkinga neemt het rapport in ontvangst © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Hoe en waar kun je het beste woningen bouwen in Friese dorpen? Die vraag stond centraal in het onderzoek van het bureau Polyfern in Utrecht. De onderzoekers hebben in Koudum, Buren op Ameland en Reduzum gekeken naar de beste oplossingen voor het woningtekort.
Volgens Jorrit Noordhuizen van het onderzoeksbureau hebben vooral starters en senioren problemen om een geschikte woning te vinden. "Daar komt nog bij dat veel randstedelingen in Fryslân huizen kopen voor een weekendje. Dat zou niet mogen, dat is slecht voor de leefbaarheid in een dorp."
In Buren op Ameland zijn Rotterdamse projectontwikkelaars actief om woningen te kopen en te verhuren aan toeristen, volgens de onderzoeker.

"Word niet te groot"

Het bureau Polyfern zal de komende tijd voor alle Friese dorpen een soort handleiding schrijven. "Daarmee kunnen we zien waar precies behoefte aan is en wat past bij een dorp. Woningen bouwen is meer dan het toevoegen van stenen."
Noordhuizen geeft advies aan de dorpen:: "niet te groot worden, maar kleinschalig blijven. Dan houd je het gemeenschapsgevoel dat zo kenmerkend is in een Fries dorp.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga heeft de studie 'In plak ûnder de sinne' woensdag in ontvangst genomen: "Geweldig werk."
Met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting is afgesproken om de woningbouw te versnellen. Voor 2030 zullen er zo'n 17.500 woningen worden bijgebouwd. Verder worden er 2.400 verouderde woningen gesloopt.