Fries tallship met veertien leerlingen loopt vast in Noorwegen

© Reddingsdienst Noorwegen
Het Friese zeilschip Noorderlicht is met 26 mensen aan boord vastgelopen in Noorwegen. Donderdagmiddag is het schip losgekomen. Onder de passagiers zijn veertien kinderen van 14 tot en met 18 jaar, meldt de Noorse omroep NRK. De leerlingen zijn naar een hotel in de plaats Lauvsnes gebracht.
Twee van die leerlingen komen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, bevestigt coördinator Masterskip van die school Ernst Buurma: "We hebben contact gehad met de ouders van onze leerlingen. We hebben over het algemeen goede ervaringen met Masterskip, sinds 2018 doen leerlingen van ons mee."
Het 46 meter lange schip strandde vannacht om 02.30 uur bij Rugholmen, een eilandje ten noorden van de stad Trondheim. Een halfuur later kreeg de reddingsmaatschappij van Zuid-Noorwegen de melding dat het schip in nood was.
Een opvarende leerling van de school uit Leeuwarden geeft de situatie door:
"We zijn met de boot gestrand op een rots, iedereen is okay, we missen alleen de kapitein en de engineer maar die zijn okay. De boot is voor zover we weten in orde en waarschijnlijk reizen we verder met alleen een "kleine" vertraging."
Het schip is van het bedrijf Swan Expeditions uit Akkrum. Directeur Cristophe Meijer laat weten dat de leerlingen met een rubberbootje naar de kant zijn gebracht en daarna naar een hotel. Doordat de generatoren uit moesten is de verwarming uitgevallen, is een hotel comfortabeler.

Matig zicht

"De kapitein en stuurman zijn aan boord gebleven en maken het schip weer klaar om los te komen en de reis te vervolgen. De ouders van de trainees zijn ingelicht. Ook zij hopen dat de reis snel weer verder gaat ", zegt Meijer.
De reddingsdienst heeft iedereen van boord gehaald, op de kapitein en de stuurman na. De andere opvarenden kwamen aan het begin van de ochtend aan bij het vasteland.
De stemming onder hen is goed, weet Meijer te vertellen. Er zijn geen gewonden.
De kapitein van de reddingsboot zei tegen NRK dat er een sneeuwstorm was en het zicht 'matig' was. De verwachting is dat het weer verder slechter wordt. Hij wijkt het vastlopen aan een fout van de bemanning. Meijer zegt dat er geen aanwijsbare oorzaak is en dat er een onderzoek gedaan moet worden, dat kan weken duren.
De Noorderlicht is het tweede schip van Swan Expeditions. De schepen worden gebruikt voor een onderwijsprogramma voor leerlingen van Nederlandse middelbare scholen. Ze krijgen de mogelijkheid om het zeilen op een tallship onder de knie te krijgen en tegelijk regulier onderwijs te volgen.
De Noorderlicht is begin 2022 aangeschaft door Swan Expeditions, vanwege de grote belangstelling voor zulke reizen. Het schip wordt naast de onderwijsreizen ook gebruikt voor toeristische expedities naar de Noordpool.
Het schip uit 1910 kwam afgelopen jaar ook al in problemen, toen op de Atlantische Oceaan. Het schip werd onbestuurbaar. De as van de schroef was naar achteren verschoven en tegen het roer aangekomen. Daardoor was zowel sturen als varen op de motor niet meer mogelijk.