Een dag niet eten en drinken: Miranda doet mee aan de ramadan

Miranda zit al vroeg aan het ontbijt © Omrop Fryslân
"Doe je zelf ook mee Miranda?" Meerdere keren kreeg Miranda Werkman die vraag als ze met moslims belde om te vragen hoe ze ramadan zouden vieren. "Waarom ook niet?", dacht ze. En zo komt het dat ze vanmorgen voor vijf uur in het donker aan haar ontbijt zit.
De hele dag niet eten en drinken om zo te voelen wat arme mensen voelen. Om zo ook weer meer waardering te hebben voor het eten en het niet als vanzelfsprekend te zien. En ook om je lijf en hoofd te reinigen.
Een dag niet eten en drinken: Miranda doet mee aan de ramadan
Ja, ook je hoofd, want je gedachten moeten ook zuiver zijn. Geen vreemde dingen over mensen denken of zeggen. Geen seks. Deze maand is ook de tijd om ruzies weer bij te leggen en extra goed om je naasten te denken. Maar het is ook de tijd om zoveel mogelijk bij je familie te zijn.
Miranda Werkman is bezig met een programma over ramadan in Nederland. Dat wordt gemaakt door de NTR in samenwerking met verschillende regionale omroepen. Daarom is ze research aan het doen en verdiept ze zich in de beleving van dit moslimfeest.
Ze merkt dat mensen zich erg verheugen op het feest, zoals wij hier uitzien naar de kerstdagen. Steeds meer niet-moslims zijn nieuwsgierig hoe het is om te vasten en proberen het zelf ook voor een dag.

Iftar

Zeker ook als ze zien dat hun collega's of buren dat 30 dagen lang doen. Ook zijn er verschillende iftars waarbij niet-moslims ook welkom zijn. Het iftar is het avondmaal waarmee het vasten wordt verbroken. Hele families komen dan bij elkaar.
Maar het wordt ook georganiseerd in moskeeën of buurthuizen. Jong ondernemend Fryslân, JOF, organiseert bijvoorbeeld een iftar. Op woensdag 12 april in poppodium Neushoorn. Ook niet-moslims zijn welkom en worden uitgenodigd om voor een dag mee te doen aan de ramadan.

Geen water drinken

De zon is intussen op voor Miranda begint haar eerste ramadandag. "Ik zie er het meest tegenaan om niet te drinken, ook geen water." Ze werkt thuis dus de geuren van het bedrijfsrestaurant van de Omrop kunnen haar niet in de verleiding brengen. Of collega's die rondlopen met koffie of thee.
"En ik mag ook niet tandenpoetsen, dus voor de collega's is het ook prettiger dat ik thuis ben", lacht ze. Verder laat ze het maar over zich heen komen en hoopt ze dat ze niet te duf wordt. Haar dag eindigt bij de Syrische familie Alhnfich. Ze is uitgenodigd om daar aan te schuiven bij het iftar. "Ik kan niet wachten tot de zon onder is."
Via verschillende Omropkanalen kan je Miranda Werkman vandaag volgen. Kijk eens op de Omrop Instagram of luister naar 92.2 FM. Later op de avond kun je hier haar vlog zien over hoe haar dag was.
Morgen zie je bij Omrop Fryslân hoe de familie Alhnfich de eerste dag van de ramadan heeft beleefd.