De Fryske Marren denkt na over nieuw azc, gemeenteraad nu aan zet

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren © Omrop Fryslân
De gemeente De Fryske Marren heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de vraag gekregen of er mogelijkheden zijn voor een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers in de gemeente. Het college zal dit nu aan de gemeenteraad voorleggen.
Volgens burgemeester Fred Veenstra heeft het COA aangegeven dat ze goede ervaringen hebben in Balk, waar al langer asielzoekers worden opgevangen. Die locatie is in oktober al twee jaar langer open dan oorspronkelijk de bedoeling was.

"Nog geen locatie op het oog"

Het lijkt daarom voor de hand te liggen om het azc daar nog langer open te houden, maar volgens Veenstra is het zo ver nog lang niet. "We willen eerst de principiële discussie met de gemeenteraad aan. Staan we open voor het verzoek van het COA? Pas dan gaan we die zoektocht in. We hebben nog geen locatie op het oog."
Deze week gaat het verzoek naar de gemeenteraad. Halverwege april valt daar een besluit over. "Maar voordat een locatieonderzoek klaar is, ben je weer een aantal maanden verder. Dit is niet zomaar klaar", zegt Veenstra.
Want het hangt juist om een geschikte locatie. "Er moet natuurlijk een bepaald aantal inwoners zijn voor zo'n azc en het liefst zijn er voorzieningen in de buurt."
Iets grotere plaatsen als Joure, Balk of Lemmer lijken daarom de grootste kans te maken. Al wil Veenstra alle opties open houden. "We hebben meer plekken met voorzieningen: Sint Nicolaasga, Oudehaske. Er zijn echt wel plaatsen waar winkels, scholen en andere voorzieningen zijn."