Politiek spel om Thialf zorgt voor frustratie bij UNIS Flyers: "Zo kan je geen beleid maken"

© ANP
"Wij proberen beleid te maken en een structuur neer te zetten waarmee we ons de komende jaren kunnen ontwikkelen. En nu hebben we weer onzekerheid." Voorzitter Henk Hoekstra van ijshockeyclub UNIS Flyers in Heerenveen.
Hij is niet te spreken over de brief die Gedeputeerde Staten dinsdag aan statenleden en Tweede Kamerleden hebben gestuurd.
In die brief wordt door de provincie aangegeven dat het maar de vraag is of ijsstadion Thialf na de zomer weer open kan. Dat komt vooral door de nog altijd hoge energieprijzen. Wanneer die hoog blijven, denkt Thialf dat het de energierekening over het seizoen 2023/2024 niet kan betalen. "Het is dan niet verantwoord om na de zomer te starten", is te lezen in de brief.
Een zin die bij Henk Hoekstra helemaal verkeerd is gevallen, vertelt hij een dag later. "De competitie is bijna klaar voor ons. Ik ben volop bezig met de voorbereidingen op volgend seizoen. Maar met deze onzekerheid kan ik geen beleid maken."

'Geen duidelijkheid'

Met het oog op het nieuwe seizoen staan er veel actiepunten op het lijstje van Hoekstra, zo legt hij uit. "Ik moet om tafel met spelers voor nieuwe contracten, ik moet nieuwe kleding bestellen, ik moet beginnen met de verkoop van seizoenskaarten. Maar hoe kan ik dat doen wanneer de politiek met deze uitspraken komt? Dat maakt het voor ons zo lastig. Ik kan geen bestelling van dertig- of veertigduizend euro doen als ik geen duidelijkheid heb."
Flyers-foarsitter Henk Hoekstra wol dúdlikheid oer de takomst fan Thialf fan it Ryk
Tweede Kamerlid Harry Bevers van de VVD begrijpt de frustratie van Hoekstra volledig, zo zegt hij.
"Die onzekerheid is uitermate vervelend. Niet alleen voor het stadion, maar ook voor de gebruikers. Voor een club als de Flyers is het ongelooflijk lastig om de gesprekken te voeren met spelers en sponsoren. Daarom verrast deze brief mij ook, omdat daardoor die onzekerheid weer naar boven komt."

Sportdebat

Bevers had graag gezien dat Gedeputeerde Staten had gewacht op het sportdebat dat op 5 april op het programma staat in de Tweede Kamer.
"Voor zover ik weet wordt er nog altijd gesproken tussen Thialf en de minister. In het debat moet naar voren komen hoe we ervoor staan, wat nog kan en wat niet kan. Dan zal minister Helder antwoord moeten geven op de vragen die door gedeputeerde staten en Thialf worden gesteld."
Woensdagavond spelen de Flyers in Luik het derde duel in de finale van de BeNe League. De stand in de best-of-five serie is 1-1. Zaterdag is het vierde duel in Heerenveen. Bij een 2-2 stand is het beslissende duel dan zondag in Luik.
Volgens gedeputeerde staten en Thialf zelf ligt de oplossing in het creëren van een energiehub in het ijsstadion. Die zou het mogelijk moeten maken om stroom op goedkope momenten op te slaan en die op duurdere momenten terug te leveren. Een soort batterij dus. Ook zou hier de energie van de vijfduizend zonnepanelen op het dak voor gebruikt kunnen worden.
Die energiehub kost in totaal 3,5 miljoen euro. Daarvan is 1 miljoen euro al toegezegd door minister Helder. Voor de overgebleven 2,5 miljoen is nog geen dekking gevonden.
"Het is niet de eerste gedachte die in mij opkomt om opnieuw geld te verstrekken", legt Bevers zijn standpunt uit.
Twee of drie miljoen euro klinkt als veel maar op de rijksbegroting is het 'achter-de-comma-werk'.
Voorzitter Henk Hoekstra van UNIS Flyers over de kosten van een energiehub
"Eerst moet duidelijk worden wat de plannen van Thialf zijn en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de bestaande afspraken uitgevoerd worden. Dan moet er ook nadrukkelijk gekeken worden naar de positie van de energiehub. Dat zal ook voorbij komen in het debat."
Flyersvoorzitter Hoekstra is helder als hij de vraag krijgt wat er moet gebeuren. "Waar hebben we het over? Het gaat om twee of drie miljoen euro. Dat klinkt als veel, maar als je kijkt naar de rijksbegroting is dat 'achter-de-komma-werk'."
Ook Bevers gaat ervan uit dat er een oplossing zal komen. "Thialf is zo'n instituut in Fryslân. Daar gaan en moeten we uitkomen."