Voorzitter CDA-Fryslân over crisisoverleg: 'Hoekstra kan blijven, daar sta ik ook achter'

CDA-voorzitter Theo Joosten © Omrop Fryslân
Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, maar hij moet er wel voor zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag verbeterd wordt. Dat vindt ook voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslân.
De partijtop van het CDA had dinsdagavond crisisoverleg met de CDA-bestuurders van de provincies. Het aanblijven van Wopke Hoekstra is een van de uitkomsten van die bijeenkomst. De partij is bij de laatste provinciale verkiezingen de helft van de zetels kwijtgeraakt.
"Het was een prima, intensief gesprek", zegt Joosten. "Natuurlijk spelen er allerlei gevoelens bij zo'n uitslag. Het is niet een kleine nederlaag. Dat roept wel emoties en vragen op. "Over het aanblijven van Hoekstra is hij duidelijk: "Wij hebben daar gister een helder besluit over genomen. Ik sta daar ook achter."

Verlies van zetels

Het crisisoverleg van dinsdag volgde op de dramatische uitslag voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij raakte daarbij veel zetels kwijt aan BBB, de BoerBurgerBeweging. In Fryslân ging het CDA door de helft: van 8 naar 4 zetels. BBB werd als nieuwkomer de grootste partij met 14 zetels. "Een van de oorzaken is dat er veel onvrede is over het landelijke beleid", zegt de voorzitter.
Hij merkt dat mensen bij Provinciale Statenverkiezingen vaak niet over de provinciale politiek stemmen, maar het landelijke beleid beoordelen. "BBB is in alle provincies de grootste geworden. Je kunt niet zeggen dat in alle provincies een slecht provinciaal beleid wordt gevoerd." Het is nu aan de regering om wat met dit signaal te doen, vindt Joosten.

Stikstof

Stikstof is het onderwerp waarop het CDA veel kiezers heeft verloren aan de BBB. "Ik denk dat het Friese CDA daar heldere standpunten in heeft. Zo heeft Wopke Hoekstra in de zomer ook al gezegd dat 2030 voor ons niet heilig is. Dat is door Remkes deels overgenomen door 2025 en 2028 in te bouwen."
D66 heeft laten weten niet van het vastgestelde standpunt af te wijken. De partij houdt vast aan het jaar 2030 dat de stikstofdoelen gehaald moeten zijn. Toch zitten de beide partijen in Den Haag samen in de coalitie. "Of dat een kabinetscrisis waard is, zullen we zien."