Provincie waarschuwt in brief aan Staten: "Vraag of Thialf na zomer weer open kan"

© ANP
Het is maar de vraag of het ijsstadion Thialf na de zomer open kan. Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten dinsdag in een brief aan de Friese Staten.
Dat komt met name door de nog altijd hoge energieprijzen. Wanneer die zo hoog blijven, denkt Thialf dat de energierekening over het seizoen 2023/2024 niet kan betalen. "Het is dan niet verantwoord om na de zomer te starten", zo is te lezen in de brief.
Op 6 december van 2022 nam de Tweede Kamer een motie aan om Thialf voor de hogere energiekosten te compenseren. De minister zei later dat ze de motie niet kon uitvoeren "vanwege eenheid van kabinetsbeleid."
Het miljoen extra voor de energierekening heeft Thialf het afgelopen jaar uit eigen zak gehaald. Dat kan niet nog een keer is de verwachting.

Energiehub

In het debat van december werd vanuit het Rijk wel de toezegging gedaan om 1 miljoen euro bij te dragen aan "duurzame investeringen vooruitlopend op het nieuwe topsportaccomodatiebeleid." Thialf wil dat bedrag graag gebruiken om de eerste fase van een zogenaamde energiehub te bekostigen.
Gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) © Omrop Fryslân
"Laten we voorop stellen dat we nog geen euro uit Den Haag hebben gekregen. Ook dat toegezegde miljoen hebben we nog niet gekregen", zegt gedeputeerde Friso Douwstra. "Nu is er een mogelijke oplossing voor de energieopwekking en de kosten daarvan, maar dat vraagt nog wel een extra investering. Daar zegt de minister nu nee tegen."
Maar de provincie en de gemeente, aandeelhouders van Thialf, willen ook niet weer betalen, omdat er de afgelopen jaren al meer dan 60 miljoen euro in Thialf is gestopt. Bovendien gaat daar vanuit de aandeelhouders al ieder jaar 800.000 euro naar de exploitatie van het ijsstadion.

2,5 miljoen tekort

De energiehub zou het mogelijk moeten maken om stroom op goedkopere uren op te slaan, en die op duurdere momenten terug te leveren. Een soort van batterij dus. Ook zou hier de energie van de 5000 zonnepanelen op het dak voor gebruikt kunnen worden.
Een vol Thialf © Orange Pictures
Het totaalbedrag van die energiehub is 3,5 miljoen euro, waarvan er dus nog 2,5 miljoen ergens vandaan moet komen.
In de brief aan de stateleden wordt gezegd dat directeur Dolstra van Thialf aan het proefdraaien is met een digitaal model van de energiehub. Dat zou zo goed werken dat een energierekening van minder dan 400.000 euro mogelijk zou zijn. Dat zou betekenen dat de begroting van Thialf sluitend kan worden gemaakt.

Tweede Kamer

5 april is er een debat in de Tweede Kamer met de sportwoordvoerders van alle politieke partijen. Het college heeft daarom ook al die woordvoerders dinsdag een brief gestuurd.
"Wij willen Thialf als schaatstempel voor Fryslân en Nederland behouden. Maar wij hebben er van de provincie en gemeente uit genoeg geld ingestoken", legt Douwstra uit. "Nu is het aan het Rijk. We willen dit debat van begin april in de Kamer dan ook niet voorbij laten gaan."