Financiering verbouwing Noordwester op Vlieland lijkt rond: "We kunnen eindelijk aan de bak"

De Noordwester op Vlieland in 2014 © Google Streetview
Natuurcentrum de Noordwester op Vlieland kan eindelijk los met de plannen voor een grote verbouwing en herinrichting. De gemeenteraad is maandag akkoord gegaan met een bijdrage van anderhalve ton.
Een maand geleden kwam ook het Waddenfonds al met een grote bijdrage, daarmee is de financiering rond, vertelt voorzitter va het bestuur Dick Visser. "Daar zijn we hartstikke blij mee, het betekent dat we eindelijk aan de bak kunnen en het een toekomstbestendig museum kunnen maken."
Het gebouw was wel toe aan vernieuwing. In de laatste twintig jaar is er niks gedaan om het centrum bij de tijd te brengen. Het duurde ook lang omdat nagedacht moest worden over de toekomst van het centrum, zegt Visser. "Wat willen we eigenlijk? Moet het groter of kleiner, en op deze plek of op een andere plek?"
Ingang van de Noordwester op Vlieland © Google Street View
Plannen voor een andere locatie kosten teveel, daarom is besloten om op dezelfde locatie te blijven. "Er moeten hier dingen gemoderniseerd worden en ook de aantrekkelijkheid van buiten verbeterd worden."
Een probleem is dat het centrum nu bijna niet opvalt, stemt Visser toe. "Dat is één van de dingen die we moeten verbeteren, we krijgen nu een mooie glazen pui." Fierder wurdt ynset op "digitale presentaties te maken van het leven op het eiland en om het land."

Belemmering

"Als het goed is hebben we nu zo'n beetje de financiering rond, we gaan de plannen klaarmaken en dan gaan we een aanbesteding doen." De beschikbaarheid van vakmensen om de klus uit te voeren is wel een belemmering, voorziet Visser. "Zeker op een eiland heeft dat wel een invloed." Het doel is om in 2025 de heropening te hebben.