Dierenvoedselbank Leeuwarden heeft veel behoefte aan eten, ruimte en geld

Penny Nienhuis deelt dierenvoer uit in haar bijkeukentje © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De dierenvoedselbank in Leeuwarden heeft regelmatig veel behoefte aan eten, ruimte en geld. Met het toenemende aantal klanten is het bijna niet meer te doen om de eenmansorganisatie bij Penny Nienhuis thuis te houden.
Ze deed daarom een oproep op Facebook. Omdat dierenvoer steeds meer kost, maar de armoede ook groter wordt, komen meer en meer mensen bij Nienhuis voor hulp. Ze doet het nu zo'n acht jaar via de Stichting Wie Vult Mijn Bak en de Dierenvoedselbank Leeuwarden heeft zo'n 60 klanten.
Het is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen, vertelt ze. "Ik doe het heel graag en daarom is het best wel groot geworden hier in Leeuwarden. Het kan allemaal net wat beter en wat professioneler, eigenlijk."
Penny Nienhuis deelt eten uit voor dieren
Ze deelt eten en ander zaken voor de verzorging één keer per week uit, vanuit haar bijkeukentje. Ze heeft ook een loods waar ze spullen op kan slaan, maar dat ligt verder van het centrum vandaag op het industrieterein.
Omdat het zo klein is, heeft ze af en toe wel een stop op de hulp gezet. Er is momenteel een wachtlijst. "Maar dat doe je liever niet, want je weet ook dat mensen het echt nodig hebben."

Niet weer naar het asiel

Gebruikers van de Dierenvoedselbank zijn mensen die al dieren hadden en het voer nog konden betalen voordat ze in de problemen kwamen.
Een van hen is Valerie van Wely. "Ik zit al jaren in een moeilijk parket. Dat betekent dat ik bij de bewind voering zit. Die hebben in eerste instantie gezegd: je moet het huisdier weg doen. Ik heb één kat. Die heb ik zelf uit het asiel gehaald, dus die wilde ik absoluut niet daarnaartoe terugdoen. Zonder de Stichting Wie Vult Mijn Bak had ik het niet kunnen doen."
De ruimte is beperkt bij de Dierenvoedselbank Leeuwarden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Ook cliënt Benita Ruijgh kan niet zonder Nienhuis. "Ik zit zelf in de bewind voering. Ik kom hier, omdat de kosten voor de dierenvoeding voor mijn twee Italiaanse windhonden hoog zijn. Nu hoef ik ze niet weg te doen en krijgen ze goed eten. Ik heb nu hele vrolijke honden, dankzij Penny."
Nienhuis vindt dat de gemeente de voedselbank voor dieren, net als bij de voedselbank voor mensen, financieel moet steunen. De Dierenvoedselbank heeft het meeste behoefte aan meer ruimte. Maar nieuwe financiële donateurs zijn altijd welkom. En Nienhuis hoopt dat ze naast dierenwinkels die nu spullen geven ook Friese fabrikanten van dierenvoer als donateur kan krijgen.