Deksmannen in Harlingen trainen voor veiligheidscertificaat: "Oefenen, oefenen, oefenen"

Trainen voor het certificaat © Omrop Fryslân
Voor professioneel zeilen in de binnenvaart is per 1 april het certificaat Basistraining Veiligheid Deksman vereist. Daarom moeten deksmannen aan de bak bij de Maritieme Academie in Harlingen.
Maandagochtend kregen de cursisten het onderdeel brandveiligheid voor de kiezen. Eerst de brandblusser even testen, goed kijken naar de wind, en dan de vlammen te lijf gaan. Voor veel van de aanwezige schippers en matrozen is dit niets nieuws.
Cursus voor nieuw certificaat voor het zeilen
Toch is het een goede zaak dat ze de blusser weer even in de hand hebben, zegt cursusleider Peter Lock. 'Oefenen, oefenen, oefenen' is zijn mantra. Lock: "Er zijn verhalen waarbij dankzij adequaat optreden van bemanning geen slachtoffers zijn gevallen. Dat doe je door vertrouwd te raken met een situatie."
De komende dagen staan in het teken van het naspelen van noodsituaties. Daarvoor wordt ook gebruik gemaakt van de tjalk Res Nova. Een schip waar ook Lock begin jaren '90 trainingen op kreeg. Docent Tobi Schouwstra: "We varen met zeilende passagiersvaart. Vaak met touwen en zo, het is niet zonder gevaren om aan dek te lopen."

Risico

De veiligheid aan boord van schepen ligt onder een vergrootglas, helemaal sinds het ongeluk met charterschip De Risico vorig jaar. Lock ziet een reflex van de politiek om na incidenten met meer regels te komen. Die maken de situatie niet altijd beter. "We willen alles regelen, maar de natuur werkt zo helemaal niet." Lock roept de overheid op om kritisch te kijken naar de regels.