Buurt wil meepraten over bestemming It Buro in Bolsward: "Verdwijnen maatschappelijke instellingen?"

It Buro yn Boalsert © It Buro
Omwonenden en huurders van het voormalige politiebureau in Bolsward willen niet dat er appartementen in het gebouw komen. Al meer dan tien jaar zitten verschillende bedrijven in het gebouw, maar de eigenaar zou de gemeente hebben gevraagd om het bestemmingsplan te veranderen. Ze hebben daarom een petitie opgezet.
"De informatie kwam half december via een ander kanaal bij ons binnen, het kwam niet van de eigenaar zelf", vertelt Meiny Bakker. Zij heeft ook een bedrijf in het gebouw.
"Wij hebben de eigenaar gevraagd. Intussen weten we dat de eigenaar de boel zelf wat aan het verkennen is." Volgens Bakker is het plan behoorlijk serieus, want de tekeningen liggen al bij de gemeente. "Daar wordt het wel serieus genomen. Daarom hadden we als buurt wel zoiets van 'wij willen hier ook over meepraten'."

Bestemming

Het bezwaar van de buurt zit hem in twee dingen, legt Bakker uit. De mensen uit de buurt zijn bang voor hoogbouw. "Maar zij zeggen ook dat de bestemming een maatschappelijke bestemming is, die kan er niet zomaar worden afgehaald."
En juist die maatschappelijke invulling van het oude politiegebouw vinden de omwonenden fijn, zegt Bakker. Zo zitten er voorzieningen zoals een kapper en een fysiotherapeut in het gebouw.
Daarom is er nu een petitie opgezet: "Het gaat ons erom dat het hoog op het lijstje in de politiek komt. Wat is de bedoeling van maatschappelijke instellingen als deze?", vraagt Bakker zich af. "Verdwijnen die uit Bolsward?"
Een geschil met de eigenaar is er niet. "Een eigenaar die er appartementen in wil hebben mag dat natuurlijk aanvragen, dat is zijn goed recht. Het gaat ons met name om die bestemming en wij zijn benieuwd hoe de politiek hierop reageert."