Brugwachters in De Fryske Marren krijgen training in het omgaan met agressie

De brug bij Terherne © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Wat moet een brugwachter doen als iemand te water raakt? Maritieme medewerkers van de gemeente De Fryske Marren leren om goed voorbereid te zijn op het nieuwe vaarseizoen.
Gelukkig komt het niet vaak voor dat iemand te water raakt. "Maar het is wel goed om het door te spreken en live te oefenen. Brugwachters moeten niet zelf in het water in springen, ze kunnen hun post niet verlaten. maar anderen mobiliseren zodat ze het overzicht bewaren", zegt Joost van Dijk van de gemeente.
Normaliter worden de veertig brugwachters ook getraind, maar het is voor het eerst dat ze een heel pakket aan workshops en cursussen krijgen.

Meer agressie

"De drukte op het water neemt toe en er worden nu andere eisen aan brugwachters gesteld. Dus we gaan de opleiding uitbreiden en ze leren op een andere manier naar het werk te kijken."
Door de drukte op het water merken ze dat mensen minder bereid zijn om bij een brug te wachten. "Dan zijn er minder positieve reacties, van passanten, maar ook van andere verkeersdeelnemers. Sommige brugwachters hebben al twintig of dertig jaar ervaring en weten wel hoe ze ermee om moeten gaan, maar het kan geen kwaad op een andere manier te kijken naar hoe je met agressie omgaat."

Net een tenniswedstrijd

Ook ontspanning komt aan de orde. "Ik kom wel eens bij de brugwachter, maar het is net alsof je naar een tenniswedstrijd kijkt, het hoof gaat voortdurend van links naar rechts. Hij kijkt steeds aandachtig naar beide kanten of er een boot aankomt. Dus ze zijn steeds alert en dat elf uur per dag." Daarom kijken ze bij de cursus ook naar een goede balans tussen inspanning en ontspanning.