Eerste kievitsei in Harlingen gevonden, het vrije veld in laatste gemeente is ook gesloten

Sjoerd Atze de Jong vindt eerste kievitsei van Harlingen © BFVW
Op een tulpenveld in de buurt van Harlingen vond Sjoerd Atze de Jong maandagmorgen het eerste kievitsei van de gemeente Harlingen. Dat is de laatste gemeente waar nog een ei gevonden moest worden.
Voor De Jong is het de tweede keer dat hij het eerste ei van zijn gemeente vindt. De hele week was hij al aan het zoeken in zijn wachtgebied, toen hij er maandagmorgen een jok (vrouwtjeskievit) zag wegvliegen, was het al snel raak. De Jong is ook nazorgcoördinator van Harlingen/Kimswerd.
Het vrije veld in Fryslân is met deze vondst gesloten. De nazorg zal worden opgestart, zo'n 3500 vrijwilligers gaan zich daar mee bezig houden.

Vorig jaar

Vorig jaar had Wietse Jan Dijkstra uit Sint Annaparochie het eerste kievitsei op 14 maart gevonden in een weiland bij de Warkumerwaard. In 2021 werd het eerste kievitsei van Fryslân op 6 maart gevonden bij de buurtschap Spriens, onder Raard. De 39-jarige Simon Spriensma uit Dokkum was de vinder van dat ei.
In 2019 werd het eerste kievitsei wel heel vroeg gevonden: op 28 februari al. Eduard van der Hoek trof het eerste ei toen aan in Vegelinsoord: nooit eerder werd een kievitsei zo vroeg in het jaar gevonden.
Op 12 maart werd het eerste kievitsei van Fryslân gevonden en het eerste kievitsei van Nederland werd de dag ervoor gevonden in Overijssel.