Eerbetoon aan Piet Paulusma exact één jaar na zijn dood: "Hij verdient het"

Piet Paulusma © Omrop Fryslân
Exact één jaar na het overlijden van de bekende weerman Piet Paulusma wordt er nog steeds aan hem gedacht.
"Hij heeft het verdiend." Dat zegt Martsje Paulusma, de dochter van Piet, over het monument dat voor hem gemaakt is op de Cauberg in Valkenburg. Het is een zonnewijzer.
Het monument werd onthuld door zijn kleinkinderen.
Kleinkinderen van Piet Paulusma onthullen monument in Valkenburg
Het is precies één jaar geleden dat Piet Paulusma overleed. Hij was erg ziek, maar niemand mocht dat weten. Tot het laatste moment presenteerde hij het weerbericht, ook voor Omrop Fryslân.
De reden dat zijn monument in Limburg staat, is te lezen op een bordje dat erbij staat.
Piet Paulusma (1956 - 2022) was een Nederlandse weerman met humor en gezag. Tientallen jaren voorspelde hij dagelijks via landelijke en regionale media het weer.
Vanaf dit park op de Cauberg verzorgde hij meer dan honderd weersvoorspellingen voor een miljoenenpubliek.
Deze zonnewijzer is bedoeld als herrinnering aan de karakteristieke Friese weerman. Piet Paulusma liet door zijn persoonlijke benadering voor velen altijd de zon schijnen.
Hij sloot zijn bijdragen steevast af met het voor iedereen herkenbare 'oant moarn'.
De Friese weerman had iets met Limburg. Hij hield van carnaval, en ook 's zomers was hij er vaak op vakantie. Het weerbericht presenteerde hij dan vanaf zijn vakantieadres.
Zijn dochter Martsje is er trots op, dat er nu een monument is. "Ik vind het heel bijzonder. Zeker op zo'n mooi plekje, boven op de Cauberg. Limburg zit in ons hart, we komen hier al heel lang."
Martsje Paulusma over monument voor papa Piet: "Misschien had het wel in Fryslân gemoeten"
Misschien had het monument wel in Fryslân moeten staan, zegt Paulusma, als het haar gevraagd wordt. Zelfs de initiatiefnemer van het monument is een Fries, Joop Atsma.
Atsma legt uit dat Piet Paulusma een hechte band had met Limburg, maar hij vindt ook dat er in Fryslân ergens een openbaar monument moet komen.
"Ik denk dat Piet dat verdient. Dat het passend is, en misschien wel moet, is voor mij geen vraag, maar meer dan duidelijk."
Piet Paulusma © ANP
Omrop Fryslân heeft plannen in Leeuwarden, al is dat meer bedoeld voor de medewerkers dan voor het grote publiek, zegt directeur Houkje Rijpstra.
"Piet is 35 jaar lang onze collega geweest. De wens van onze medewerkers is daarom dat we ergens op ons terrein een plek krijgen die herinnert aan Piet."
Directeur Omrop Fryslân: "Piet wordt hier nog heel vaak genoemd"
"Piet was één van de iconen van Omrop Fryslân", zegt Rijpstra. "We hebben nu ook hele goeie weermensen, maar Piet wordt bij ons nog heel vaak genoemd, en ik denk ook niet dat dat zomaar zal stoppen."
"Op het terrein van Omrop Fryslân komt een bankje te staan, met een plakkaat erbij. Het allermooiste zou zijn dat de spreuk daar ook een plek krijgt, die ons altijd zo aan Piet doet denken: 'Moarn mar wer efkes yn it waar sjen'".