Nyck de Vries: “Hopelijk heb ik geen abonnement op de 14e plek”

© ANP
Dankzij een prachtige inhaalactie op Williams-coureur Logan Sargeant eindigde Nyck de Vries in Saudi-Arabië als veertiende en beste rookie. De Twellegeaster is kritisch op zichzelf, maar mag tevreden zijn: hij heeft zijn visitekaartje afgegeven.
Het circuit in Jeddah stond de afgelopen twee jaar garant voor spectaculaire races. Ook nu had het alle ingrediënten voor een mooie race. Max Verstappen die als vijftiende moest starten vanwege een kapotte aandrijfas en de enorm kleine verschillen tussen de teams. Toch kende het een minder bizar verloop dan in eerdere edities.
© Red Bull Content Pool
Doordat er in de eerste twee edities zoveel incidenten waren, is het circuit aangepast. Bij een aantal bochten zijn de hekken en muren met vijf tot acht meter verplaatst om de coureurs betere zichtlijnen te geven. Volgens de organisatie zou het daardoor veiliger zijn. Maar ze hoopten er tegelijkertijd op dat de coureurs daardoor ook meer risico zouden durven nemen.

Risico's

Risico's nemen deed De Vries pas later in de race. Door het missen van de derde vrije training als gevolg van een motorwissel en het gebrek aan baankennis liep hij het hele weekend al wat achter de feiten aan. Door een paar kleine foutjes wist hij niet alles uit de kwalificatie te halen waardoor hij genoegen moest nemen met de achttiende startplek.

Veilige start

Hij startte de race dan ook voorzichtig, zoals we van de coureur uit Uitwellingerga gewend zijn. McLaren-coureur Lando Norris kwam gelijk langszij, maar doordat de als achtste gestarte Oscar Piastri schade aan zijn voorvleugel opliep en een pitstop moest maken, behield hij de achttiende plek.
Nyck de Vries yn de pit © Red Bull Content Pool
Piastri (21) maakt evenals Logan Sargeant (22) en De Vries dit jaar zijn Formule1-debuut. In Saudi-Arabië kunnen de drie zich in onderlinge duels voor het eerst met elkaar meten. De Vries is niet alleen een stuk ouder, maar ook meer ervaren dan de andere twee rookies. Hij moet dit jaar dan ook zijn ervaring laten gelden.

Race tussen de rookies

Sargeant (Williams) was zaterdag verantwoordelijk voor de eerste gele vlag tijdens de kwalificatie. De Amerikaan was bezig aan zijn snelle vliegende ronde, maar verloor de controle en knalde bijna in de muur. Hij baalde zichtbaar na afloop en vastberaden die fout goed te maken, passeerde hij De Vries al in de tweede ronde van de race.
Ik vond dat ik niet voldoende kon aanvallen.
Nyck de Vries
"Ik vond dat ik niet voldoende kon aanvallen", zegt de altijd zelfkritische De Vries tegenover Viaplay na afloop van de race. "Op zich was de snelheid niet slecht, maar ik kon niet snel genoeg mijn posities pakken. Je zit dan vast in vuile lucht en dan is het heel moeilijk je momentum te pakken."
Dat zat hem vooral in het opwarmen van de banden. "Mijn warm up was gewoon te langzaam waardoor ik steeds verloor in de eerste paar ronden van de stint. Dat is me duur komen te staan, want dan duurt het lang om er voorbij komen.

Treintje

De Vries en Sargeant kwamen elkaar in de slotfase van de race weer tegen toen er een treintje ontstond achter de Williams-coureur. Terwijl De Vries het gat probeerde dicht te rijden, zat Norris al in zijn kielzog. Maar op de hardere band ging de AlphaTauri-coureur lekker en wist hij in ronde 42 Sargeant voorbij te steken.
© Red Bull Content Pool
En hoe? De Vries kwam van ver toen hij bocht 2 binnendoor indook, maar ging met een mooie actie voorbij aan Sargeant voor de veertiende positie. Daarmee gaf hij zijn visitekaartje af en liet hij zien wanneer nodig risico niet te schuwen. Over de actie zegt hij: "Hun rechtelijnsnelheid is met DRS 6km sneller dan ons, dus dan moet je wel echt diep remmen om er voorbij te kunnen komen maar gelukkig gaf hij me de ruimte."

Abonnement

Net als in in de eerste race eindigde hij als veertiende. "Ik hoop geen abonnement op de 14e plek te hebben", zegt hij lachend. Alleen de eerste tien plekken leveren immers punten op. Als positief punt benoemt hij dat hij weer een race heeft uitgereden en veel heeft geleerd. "Maar ik moet wel iets meer kunnen aanvallen. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik kleine stapjes heb gemaakt. Het ging al beter dan in Bahrein."