Cambuur bezweek onder druk: "Dit was een wanvertoning"

Robbin Ruiter © ANP
"We zijn bezweken onder de druk", dat was de conclusie van Cambuurtrainer Sjors Ultee na afloop van de wedstrijd tegen directe concurrent Excelsior. De Leeuwarders stonden na één helft al met 4-0 achter, en verloren uiteindelijk met 4-1.
"Dat we niet gepresteerd en geleverd hebben, is wel duidelijk", zegt Ultee. Dat terwijl het spel van Cambuur de laatste weken wel goed was. Zo wonnen de Leeuwarders met 4-1 van Go Ahead Eagles en maakten ze het topploegen PSV en AZ heel lastig.
"Het beste wat ik kan bedenken, is dat de druk je lam heeft gelegd. Dat je fouten gaat maken omdat de spanning heel hoog is. Dat is niet alleen de schuld van de spelers. Het is ook onze taak als staf om de spanning op een goede manier weg te nemen. Aan de andere kant: het hoort bij sport."
Sjors Ultee: "Tegen Emmen moet je er weer staan"
"Het positiespel van tevoren was heel stil, daar schrok ik wel van", zegt Ultee. "Maar je hebt zo vaak een warming-up die goed is en dat het daarna minder gaat of andersom. Je probeert niet te snel conclusies te trekken uit een warming-up."

"4-0 achter in de rust, is een moeilijk scenario"

Maar de eerste helft verliep dramatisch. Na 45 minuten stond er 4-0 op het scorebord. "De tweede helft ga je proberen te redden wat er te redden valt. Snel een goal maken en dan proberen door te gaan, maar iedereen snapt dat 4-0 achter staan in de rust een heel moeilijk scenario is. De tweede helft kan ik ze weinig verwijten qua inzet en strijd, maar dat is wel drie kwartier te laat."
Cambuur zit in een moeilijke situatie, maar Ultee wil de strijd niet opgeven. "Tegen Emmen moet je er weer staan. Je moet met elkaar kijken wat je als staf en spelers anders kan doen."

"Dit was een wanvertoning"

Doelman Robbin Ruiter trekt zich het verlies aan. "Ik leid de eerste goal in en dat mag gewoon niet gebeuren."
"Vervolgens zijn we het als team helemaal kwijt", gaat Ruiter verder. "Dan spelen we de tweede helft nog een soort alles-of-nietsvoetbal. Dan lever je in ieder geval strijd. Maar als je zo'n eerste helft speelt, heb je weinig recht van spreken. Dit was een wanvertoning."
Robbin Ruiter is verslagen na de wedstriid tegen Excelsior
De vier doelpunten die Cambuur tegen kreeg, waren volgens Ruiter het gevolg van persoonlijke fouten. Ruiter maakte geen goede indruk bij de eerste twee treffers, en de Cambuurverdediging zag er ook bij de andere doelpunten niet uit.
Toch wil Ruiter vooral praten over zijn eigen inbreng. "Ik ben een ervaren jongen die voor de nodige rust moet zorgen. Ik denk dat dat tot nu toe hartstikke goed gelukt is. Maar vandaag ging het erom en is het niet gelukt."
"Vandaag moest het gebeuren om aansluiting te vinden. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt", zo concludeert de doelman.