Reddingsboot Brandaris komt na 100 jaar weer aan op Terschelling

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Alsof het honderd jaar geleden was, is de reddingsboot Brandaris II zondag aangekomen op Terschelling. Net als in 1923 werd de (toen nog nieuwe) reddingsboot opgewacht door de burgemeester.
Toen de reddingsboot Brandaris in 1921 verging moest er een nieuwe komen, met dezelfde naam. Op 19 maart 1923 werd deze met veel bombarie onthaald op het eiland.
In de 37 jaar erna redde de tweede Brandaris meer dan 500 schipbreukelingen, vaak onder zware omstandigheden.
Zo komt de Brandaris na 100 jaar weer aan op Terschelling:
Het schip zwierf daarna jarenlang door binnen-en buitenland, tot de Stichting Museumreddingboot Terschelling het van de sloop redde.
De Brandaris II zou eerst aan wal komen te staan. Maar ondertussen is het schip weer zeewaardig. "We hebben er jaren aan gewerkt om het voor elkaar te krijgen", vertelt Aike Lettinga van de stichting.
Het schip is helemaal in ere hersteld, zelfs de pikhaak is origineel. "We hebben de kleinste details proberen terug te halen", zegt Lettinga.
Veel belangstelling van eilanders bij de aankomst van de Brandaris © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Die details kwamen zondag ook terug toen de Brandaris II Terschelling weer binnenvoer. Zoals de burgemeester die het schip opwachtte.
En op het gemeentehuis en de vuurtoren. "Dat waren de hoogtepunten toen het schip binnenvoer", vertelt Lettinga. "Daar ben je trots op, dat die vlag nu weer op de toren hangt."