Trainer Heerenveen na solide overwinning: "Gedaan wat we moesten doen"

Kees van Wonderen © Orange Pictures
Na drie competitiewedstrijden op rij waarin niet werd gewonnen, heeft sc Heerenveen weer eens drie punten gepakt. Zondag was de ploeg van trainer Kees van Wonderen met 0-2 te sterk voor FC Groningen. "Dit was een mooie reactie op de laatste weken", zegt de trainer.
"We hebben een aantal weken gehad waarin we best aardig voetbalden en waarin we het idee hadden dat het de goede kant op ging, alleen beloonden we onszelf niet. En de tegenstander haalde wel de trekker over."
Dat was zondag compleet andersom. "Wij waren effectiever, nadat we een lastig begin hadden."
Kees van Wonderen had een goed geval na de wedstrijd tegen FC Groningen
"Je weet: bij Groningen-uit is het begin altijd stormachtig, maar na de 1-0 gingen we makkelijker voetballen en hadden we het onszelf nog veel makkelijker kunnen maken", legt Van Wonderen uit.
"Dit was een mooie reactie op de laatste weken. We hebben gedaan wat we moesten doen. Dat begint vaak met een bepaalde strijd en vechtlust, want voetbal zit wel in deze ploeg", zegt de trainer tevreden.

Van Hooijdonk maakt er twee

Grote man aan de kant van Heerenveen was Sydney van Hooijdonk. Hij maakte beide doelpunten en heeft daardoor al tien keer gescoord in de eredivisie. "Dertien goals met de beker erbij", zegt de spits trots. "En er zit nog geen penalty bij."
Kan Sydney van Hooijdonk nog topscorer worden?
Na zijn doelpunten zijn er nog maar vijf spelers die dit eredivisieseizoen vaker scoorden dan Van Hooijdonk. Aan de topscorerstitel wil hij echter nog niet al te veel denken. "Het is niet dat ik erop let, maar ik kijk er wel met een heel schuin oog naar", geeft hij toe.

"Een goede stap gezet"

Een andere speler die met een goed gevoel van het veld stapte, was Syb van Ottele. Van Ottele mocht voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de basis starten. Jeffrey Bruma was namelijk niet fit.
"Gisteren na de training hoorde ik het", zegt Van Ottele. "Jeffrey had wat last en toen viel hij uit. Toen kreeg ik van de trainer te horen dat ik ging starten."
De verdediger speelde een goede wedstrijd, vindt hij zelf. "De momenten die ik krijg, moet ik er staan. Die kans moest ik pakken en dan hopen dat de trainer het vertrouwen in je krijgt dat je mag blijven staan. Vandaag heb ik een goede stap gezet."
Syb van Ottele stond in de basis
En dan houdt Heerenveen ook nog eens 'de nul'. "Als centrale verdediger is dat extra lekker. Vandaag een wedstrijd met 0-2 winnen. Dan ben je gewoon heel erg blij. Dit hadden we even nodig."

Wangedrag "schandalig"

Bij tegenstander FC Groningen is het sentiment heel anders. De ploeg staat op een degradatieplek en sommige supporters konden hun emoties niet meer de baas. Groningenspeler Jetro Willems kreeg een tik van een man uit het publiek.
"Dat is echt schandalig", zegt Van Hooijdonk. "Triest is het enige juiste woord."
Trainer Van Wonderen is het met zijn aanvaller eens. "Volgens mij moet je gaan staan voor je club en niet verzanden in het vernielen van de boel. Dat is nooit goed te praten, maar ik snap wel dat er emoties bij komen als een grote club als Groningen in zo'n situatie zit."