Cambuur in degradatiekraker van het veld geblazen door Excelsior

De spelers van Cambuur balen na weer een tegengoal © ANP
SC Cambuur heeft met ruime cijfers verloren van Excelsior. In Rotterdam werd het 4-1. De Leeuwarders speelden een dramatische eerste helft en kwamen daarin al met 4-0 achter.
In vergelijking met de wedstrijd van afgelopen week tegen PSV was er één wijziging in de basisopstelling van SC Cambuur. Sai van Wermeskerken speelde op de plek van Doke Schmidt
Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Van Wermeskerken, Smand, Bergsma, Bangura; Van Kaam, Paulissen, Foor; Balk, Johnsen en Mahi.
Na vijf minuten had Cambuur de eerste grote kans op een doelpunt al te pakken, maar Bjørn Johnsen kopte een voorzet van Mimoun Mahi niet ver genoeg in de hoek om het doelman Stijn van Gassel lastig te maken.

Ruiter maakt fouten

Dat was een dure misser, want de eerste kans van Excelsior was wel raak. Robbin Ruiter bracht met een slechte uittrap Excelsior aan balbezit. Kenzo Goudmijn haalde uit en de bal vloog binnen: 1-0.
En dat het niet de dag van doelman Ruiter was, werd vier minuten later weer pijnlijk duidelijk. Een voorzet van Siebe Horemans werd door verdediger Léon Bergsma aangeraakt en de bal verdween tussen de voeten van Ruiter door in de goal: 2-0.
Cambuur was volledig van slag en moest in de 20e minuut weer een tegengoal incasseren. Deze keer stond Horemans helemaal vrij na een vrije trap en kreeg hij alle tijd om een hoek uit te zoeken. Dat deed hij succesvol: 3-0.

Lamprou heeft twee kansen nodig

Lazaros Lamprou was de volgende Excelsiorspeler die dreigend werd. Op het laatste moment kon Calvin Mac-Intosch met een sliding voorkomen dat de Griekse aanvaller er 4-0 van maakte.
Het was niet meer als uitstel van executie, want in de 33e minuut was het wel raak voor Lamprou. Daar mocht hij teamgenoot Marouan Azarkan voor bedanken. Met een prachtige actie speelde hij drie Cambuurspelers uit en daarna had hij een loepzuivere voorzet in huis. Lamprou nam de bal in één keer uit de lucht en Ruiter was kansloos: 4-0.
Azarkan met de voorzet op Lamprou © ANP
Het zat Cambuur ook niet mee, want in de 40e minuut schoot Navarone Foor een vrije trap tegen de paal.

Drie wissels in de rust

Cambuur had in de eerste helft al twee keer gewisseld en in de rust greep trainer Sjors Ultee nog eens drie keer in. Met die nieuwe krachten begon Cambuur goed aan de tweede helft. De bal kwam na een voorzet van de rechterkant voor de voeten van Alex Bangura. Die schoot de bal in de goal: 4-1.
De Leeuwarders kregen na het doelpunt weer wat vertrouwen. Cambuur speelde vol op de aanval en in de 68e minuut kreeg de ploeg ook een goede kans op de 4-2. Het schot van invaller Jamie Jacobs werd echter gekeerd door doelman Van Gassel.
Even later probeerde Mac-Intosch met een knal van afstand. De bal zwabberde over de goal van Excelsior.
Bangura in duel met Agrafiotis © ANP
In de 73e minuut werden de Rotterdammers weer eens gevaarlijk. Horemans kopte een hoekschop tegen de paal. De bal kwam toen voor de voeten van Noah Naujoks. Die werd aangetikt door Jacobs en scheidsrechter Jeroen Manschot was onverbiddelijk: strafschop. Nicolas Agrafiotis schoot het buitenkansje echter ver over de goal.
Zo eindigde het duel 4-1. Cambuur zit flink in de problemen, want het gat naar de veilige vijftiende plaats is opgelopen naar zeven punten. Met nog acht wedstrijden te gaan, wordt directe handhaving een hele lastige opgave voor de Leeuwarders.