Dit is wat de BBB met Fryslân wil als het niet over stikstof gaat

BBB-lijsttrekker Abel Kooistra © Omrop Fryslân
Stikstof was voor bijna alle BBB-stemmers een belangrijke reden om die partij te kiezen, afgelopen woensdag. En over het stikstofstandpunt is al van alles gezegd. Maar wat wil de BoerBurgerBeweging eigenlijk verder met Fryslân?
92 procent van de mensen die afgelopen woensdag op de BBB hebben gestemd, deed dat met stikstof als belangrijke reden. Maar er zijn meer drijfveren, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Dan gaat het over onvrede over de landelijke politiek en over een gebrek aan vertrouwen in premier Rutte.
Trekkers bij een demonstratie in Leeuwarden © ANP
In dit artikel gaan we vier thema's bij langs en zien we wat de Friese afdeling van de BoerBurgerBeweging daarover zegt. Om te beginnen:

Lelylijn: met of zonder deltaplan?

Al tientallen jaren wordt er gesproken over een nieuwe spoorverbinding tussen de Randstad en Groningen, door Fryslân heen. Een meerderheid in Provinciale Staten van Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland is voor het plan, maar er is ook verzet.
Dat verzet kwam vooral op gang toen de spoorlijn werd gekoppeld aan het zogenaamde Deltaplan voor het Noorden. Onderdeel van dat plan was de bouw van 220.000 huizen in de vier noordelijke provincies. Dat aantal is inmiddels wel een stuk lager.
Het voorgestelde traject voor de Lelylijn © Omrop Fryslân
BBB Flevoland is voor de Lelylijn, BBB Groningen juist niet. En partijleider Caroline van der Plas zei dat ze er 'buikpijn' van kreeg.
De Friese afdeling schrijft in het partijprogramma dat mobiliteit en betere verbindingen belangrijk zijn. Lijsttrekker Abel Kooistra zei in een verkiezingsdebat bij Omrop Fryslân ook dat Fryslân een goede ontsluiting verdient.
Abel Kooistra in het verkiezingsdebat van Omrop Fryslân © Omrop Fryslân
Tegelijkertijd vindt de partij dat het Rijk eerst bestaande knelpunten in de verbinding tussen Fryslân en het Westen moet oplossen: "Andere spoortrajecten worden eerst geoptimaliseerd, pas daarna kijken we of een mogelijke aanleg Lelylijn wenselijk is."
De Lelylijn moet wat BBB Fryslân betreft sowieso worden losgekoppeld van het Deltaplan voor het Noorden. Met dat standpunt lijkt er ruimte om te praten met bijvoorbeeld het CDA, want lijsttrekker Friso Douwstra gaf ook al aan dat hij ' vlak voor ' de spoorlijn is, maar dat dat wat hem betreft wel losgekoppeld mag worden van de plannen voor huizenbouw.

Huizenbouw: waar en voor wie?

Geen 'deltaplan' dus, maar huizen moeten er wel komen. Daar zijn bijna alle partijen het wel over eens. De provincie heeft in september met minister Hugo de Jong afgesproken dat er voor 2030 zo'n 15.000 huizen bijkomen in Fryslân.
Een man aan het werk © ANP
Nieuwe woningen moeten volgens de BBB vooral in de bestaande kernen komen. Daarbij moeten ook lege kantoorgebouwen omgebouwd worden tot woonplaatsen. Buiten dorpen en steden bouwen heeft niet de voorkeur van de BBB.
De BBB wil ook dat de provincie ervoor zorgt dat mensen met een 'lokale binding' voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning.

Cultuur: bezuinigen of niet?

Een meerderheid van Provinciale Staten stemde afgelopen periode in met een bezuiniging van 1,6 miljoen op taal en cultuur. In aanloop naar de verkiezingen gaven verschillende partijen al aan dat ze de plannen van tafel wilden hebben.
© Bowie Verschuuren
De BBB schrijft in het verkiezingsprogramma wel over cultuur, maar in heel algemene termen, geeft nummer twee van de partij Auke Talsma toe in het Omrop Fryslân-programma Buro de Vries.
Talsma was gast in het nieuwsforum van Buro de Vries, net als Dinie Visser (nummer 2 FNP) en politicoloog Rieks Osinga van de Thorbecke Academie in Leeuwarden.
Het hele forum is als podcast te beluistern bij Spotify of bij Apple.
Zo zegt de partij niets over hoeveel geld er precies naar cultuur moet. "Het is heel moeilijk om daar nu al een statement over te maken", zegt Talsma. "Want dan moeten het geld eerst wel ergens vandaan halen. Dat is nog afwachten."
Auke Talsma, de nummer twee van BBB Fryslân © BBB
De cultuur die de BBB belangrijk vindt, zijn lokale initiatieven die zich inzetten voor de eigen regio of streek. Die moeten steun krijgen. "Maar ook musea", vindt Talsma. "We hebben wat werkbezoeken gehad de laatste tijd, dan zie je welke gigantische invloed musea kunnen hebben voor de mensen."

Energie: windmolens of kerncentrale?

De BoerBurgerBeweging is in Fryslân niet tegen gaswinning. In het Friese verkiezingsprogramma staat daar niets over, maar gaswinning "is op zich niet verkeerd", zegt Talsma. "We moeten zorgen dat we energieneutraal worden, maar in eerste instantie hebben we nog gas nodig."
Om te verduurzamen wil de BBB kijken naar kernenergie. Een kerncentrale in Fryslân houdt de partij niet tegen. "Er is zo'n behoefte aan energie, dus we moeten kiezen. En als we geen gas meer uit de grond halen, dan moeten we naar andere opties kijken."
Een kerncentrale bij Borssele © ANP
Zonneparken en windmolens zijn volgens Talsma niet genoeg. Bovendien moet dat niet op 'mooie landbouwgrond', zoals hij dat omschrijft. "Het moet kleinschalig en dan op plekken waar de grond minder waarde heeft."

En nu?

Als winnaar van de verkiezingen ligt het initiatief nu bij de BBB om een coalitie te vormen. Maandag begint verkenner Chris Stoffer (Tweede Kamerlid voor de SGP) aan zijn werk, waarbij alle partijen een 'zegje' mogen doen.
Lijsttrekker Abel Kooistra ziet het wel voor zich dat de partijen sommige zaken open laten. "Misschien moeten we toe naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen."
Op de thema's woningbouw en verduurzamen is er een vrij brede overeenstemming tussen de meeste partijen, zegt politicoloog Rieks Osinga van de Thorbecke Academie in Leeuwarden. "Verreweg de meeste partijen zijn voor verduurzaming en bijna iedereen denkt hetzelfde over waar nieuwe huizen moeten komen."
Qua cultuur is het moeilijker aan te geven hoe de verhoudingen liggen. "Daarover wordt nog vrij abstract geschreven. Dat begrijp ik ook wel: de BBB stapt net nieuw in. Maar ik had meer ambitie verwacht."
En een kerncentrale ziet Osinga er niet snel komen. "Daar is geen meerderheid voor."