Wangedrag ontsiert 'derby van het noorden', Heerenveen wint

Rellen in het vak met de Groningeraanhang © Orange Pictures
In een wedstrijd die werd ontsierd door wangedrag van 'supporters' van FC Groningen heeft sc Heerenveen voor het eerst sinds 19 februari weer eens een wedstrijd gewonnen. De derby van het noorden eindigde in 0-2 voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen.
Jeffrey Bruma ontbrak bij Heerenveen, omdat hij niet fit was. Zijn plek centraal in de verdediging werd ingenomen door Syb van Ottele. Verder mochten Thom Haye en Sydney van Hooijdonk in de basis beginnen. Rami Al Hajj en Simon Olsson waren gepasseerd door trainer Van Wonderen. Pelle van Amersfoort zakte daardoor een linie.
Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Van Amersfoort, Tahiri; Nunnely, Van Hooijdonk en Sahraoui.
Na tien minuten was FC Groningen dichtbij de openingstreffer: een schot van Elvis Manu belandde tegen de onderkant van de lat. De Groningers waren ook de betere ploeg in de beginfase. Ze speelden veel beter dan Heerenveen.
Het was dus niet echt een verrassing dat ook de volgende kans voor Groningen was. Thijmen Blokzijl kreeg de bal na een vrije trap voor de voeten en schoot maar net naast.

Keeper Groningen helpt Heerenveen

Na een minuut of 20 kwam Heerenveen langzamerhand wat beter in de wedstrijd. De ploeg slaagde er beter in om Groningen wat verder van het eigen doel te houden. Echt aanspraak op een doelpunt maakte Heerenveen nog niet, maar dat doelpunt kwam er wel.
Daarvoor hadden de Friezen wel de hulp van Groningendoelman Michael Verrips nodig die een schot van Osame Sahraoui losliet. Van Hooijdonk stond op de goede plek om de bal in het lege goal te tikken: 0-1.
Sydney van Hooijdonk scoort © Orange Pictures
Het doelpunt deed Heerenveen zichtbaar goed. De ploeg van trainer Kees van Wonderen was een stuk comfortabeler aan de bal dan in het eerste deel van de eerste helft. Bovendien was Heerenveen heel efficiënt, en dat is dit seizoen ook wel eens anders geweest.
In de 40e minuut werd het 0-2. Van Amersfoort controleerde de bal netjes in het strafschopgebied. Blokzijl kwam er nog wel even tussen, maar Van Amersfoort kon uiteindelijk toch uithalen. Verrips kon die inzet nog wel keren, maar weer kwam de bal voor de voeten van Van Hooijdonk. Die had geen problemen om de bal tegen de touwen te schieten: 0-2.
Nunnely in een kopduel met Grensverdediger Willems © Orange Pictures
In de tweede helft controleerde Heerenveen de wedstrijd en loerde het op de counter.

Ongeregeldheden

Het tweede bedrijf had verder niet veel te doen, en dus hield Heerenveen gemakkelijk stand. Dat was natuurlijk niet wat de supporters van FC Groningen graag wilden zien en sommigen konden hun emoties niet meer de baas.
Een man probeerde het veld op te komen en de spelers van Groningen moesten hun eigen aanhang kalmeren. Daarbij raakte Grensspeler Jetro Willems in een gevecht met een man uit het publiek. De wedstrijd werd toen stilgelegd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük.
Een man uit het publiek probeerde het veld op te komen. © Orange Pictures
De wedstrijd lag ruim een kwartier stil. In het restant kwam Heerenveen niet meer in de problemen. De wedstrijd eindigde dus in 0-2. Heerenveen heeft nu 34 punten en klimt op de ranglijst naar de negende plaats in de eredivisie.