Kunstenaar Ernesto Lemke uit Hempens in finale De Nieuwe Vermeer

Brickpainting Ernesto Lemke © Ernesto Lemke
Ernesto Lemke uit Hempens staat in de finale van het televisieprogramma De Nieuwe Vermeer van Omroep Max. Alleen gebruikt hij geen verf, maar LEGO om zijn kunstwerken te maken. Dit is het derde programma op landelijke tv waarin de kunstenaar als kandidaat is te zien.
Voor het programma zijn twee meesterschilders gevraagd, maar ook kunstenaars die met andere materialen werken, zoals Lemke. Er zit een groot verschil tussen de klassieke stijl van Johannes Vermeer, vooral bekend van schilderij 'Het melkmeisje' in het Rijksmuseum in Amsterdam, en de kunst die Lemke maakt. Dat wordt 'brickpainting' genoemd.
Toch ziet Lemke daar juist een uitdaging in: "Het hele scala van kleur van LEGO is de laatste tijd enorm uitgebreid. Maar dan nog, het vertalen kan daar nooit precies mee. Dat is juist de uitdaging."
"Direct na LEGO Masters heb ik veel kopieën van bekende schilders gemaakt. Omdat ik een achtergrond heb als kunstschilder weet ik welke keuzes ik dan moet maken."
Ernesto Lemke in 'De nieuwe Vermeer' © Ernesto Lemke
Eerder deed Lemke mee aan het programma LEGO Masters en Sterren op het doek. Voor De Nieuwe Vermeer heeft hij vier maanden gewerkt aan zijn kunstwerk, helemaal gemaakt van de bekende steentjes.
Lemke kan bestaan van zijn kunst. "Ja, ik heb het er behoorlijk druk mee. Vanmiddag heb ik nog een uitnodiging van een evenement en daarnaast doe ik particuliere opdrachten. Dat is ontzettend veelzijdig. Mijn werk gaat bijvoorbeeld ook naar Zuid-Afrika, maar dat is kunstschilderwerk. Dat doe ik ernaast."
Zondag is de finale van het programma. Daarin krijgt Lemke de opdracht om een zelfportret te maken van de schilder Johannes Vermeer.