Dassen krijgen nieuw huis: hele dag geen treinen tussen Sneek en Stavoren

Een graafmachine © ANP
Spoorbeheerder ProRail bouwt een nieuw 'huis' voor de dassen die bij Molkwerum onder het spoor zitten. Daarom rijden er de hele dag geen treinen tussen Sneek en Stavoren.
Tussen Stavoren en Workum was het treinverkeer al stilgelegd. Daar kunnen de treinen pas weer rijden als de dassen onder het spoor weg zijn. Dat kan maanden duren.
Doordat er bij Molkwerum een dassenburcht met tientallen tunnels onder de spoordijk zit, zou door de druk van passerende treinen het spoor zomaar ineens in kunnen storten.
Dassen krijgen nieuw onderkomen, hele dag geen treinen tussen Sneek en Stavoren
Zondag deponeert een kraan zand en grond naast het spoor. Maandag en dinsdag worden de tunnels aangelegd. ProRail verwacht over twee weken het spoor te kunnen versterken zodat de treinen dan weer kunnen rijden. Dan moet de das al vertrokken zijn. De verwachting is dat dat wel lukt.
Er is toestemming om de das te verstoren. Ecologen denken dat het dan moet lukken dat de familie verhuist naar de nieuwe burcht.
De kunstburcht wordt gemaakt in een grote bult zand. Dat is volgens ProRail heel geschikt want dassen graven hun huis graag in zandgrond. De spoorweg bij Molkwerum is ook van zand.
Deze das schrikt van een trein:
Zondag rijden er graafmachines op het spoor. Om dat veilig te houden, kunnen er tussen Sneek en Stavoren geen treinen rijden.
"Dat komt omdat vanaf Sneek tot aan Stavoren de beveiliging van het spoor in één systeem doorloopt", zegt ProRail. "Dat systeem moet uit, om bij Molkwerum veilig te kunnen werken.
Het station van Molkwerum © CAMJO Media
De graafmachines gaan heel voorzichtig te werk, meldt ProRail. Daar zijn twee redenen voor. "Zodat we de dassen niet storen, en om verzakkingen te voorkomen."
Een gat in de grond bij Molkwerum: Zo ziet een hol van een das eruit © CAMJO Media
Pas als de dieren echt weg zijn, kan er aan het spoor gewerkt worden, zegt ProRail. Die organisatie heeft daar wel een vergunning voor nodig. Die is aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is nog niet bekend wanneer die vergunning wordt afgegeven.
De dassen moeten weg, maar dat is helemaal niet zo makkelijk
Vervoerder Arriva zet zondag bussen in tussen Sneek en Stavoren. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. De vertraging kan oplopen tot een half uur.
Vanaf maandag rijdt de trein weer door tot en met Workum.