Nyck de Vries over kwalificatie Jeddah: "Er had meer in gezeten"

© Red Bull Content Pool
Nyck de Vries start de race in Saudi-Arabië als achttiende. Er had mogelijk meer in gezeten. De 28-jarige was bezig aan een snel rondje maar ging in de laatste sector de mist in: "Ik heb het in de laatste bocht verpest."
Jeddah is het langste, snelste en misschien ook wel het gevaarlijkste stratencircuit op de kalender. Je wilt er als coureur zoveel mogelijk kilometers maken, want dit is geen circuit waarbij je te snel op je limiet kunt. Je moet het gevoel opbouwen.

Motorprobleem

Die kans kreeg De Vries niet tijdens de derde vrije training. Aan het begin van de sessie ontdekte AlphaTauri een probleem aan de motor, waarop het team besloot van krachtbron te wisselen. De coureur uit Uitwellingerga moest de training dus noodgedwongen van de zijlijn toekijken.
Pech dat het uitgerekend hier gebeurt. De Vries racete immers nog nooit op het Jeddah Corniche Circuit. Omdat de concurrentie al meer baankennis heeft, sta je dus gelijk op achterstand. Dat hij een trainingsuur moet missen is extra pijnlijk omdat deze baan met geen andere te vergelijken is.
Nyck de Vries in gesprek met teambaas Franz Tost © Red Bull Content Pool
Mogelijk speelde die gemiste tracktime hem tijdens de kwalificatie parten. De Vries heeft namelijk de twijfelachtige eer om als eerste een schuiver te maken. Bij het ingaan van de eerste bocht verliest hij de achterkant van de auto die volledig lijkt te blokkeren. Gelukkig houdt de Twellegeaster zijn AlphaTauri uit de muur, maar door dit momentje ziet hij zijn eerste poging voor een goede tijd mislukken.

Nyck baalt

In zijn laatste rondje is hij op weg naar een snelle tijd. Hij is in de eerste twee sectoren zelfs sneller dan zijn teamgenoot, maar gaat de mist in in het laatste deel. Over de boordradio verklaart hij balend: "Ik heb de laatste bocht verpest."
De Vries start de race dus als achttiende. Teamgenoot Yuki Tsunoda noteerde de zestiende tijd. Het verschil tussen de twee is drie tienden. Het gat op zijn teamgenoot is aanzienlijk minder dan in Bahrein en is zeker acceptabel.
Nyck de Vries komt door een motorwissel niet in actie tijdens de derde vrije training. © Red Bull Content Pool
Maar er had meer in gezeten, zo meldt De Vries dus ook na afloop van de race aan Viaplay. "Ik nam al snel de verantwoording op me voor die laatste ronde, maar achteraf bleek dat de batterij niet goed opgeladen was. Ik wil dat niet als excuus gebruiken, maar ik had het idee dat we de potentie hadden om door te gaan naar het tweede deel van de kwalificatie."

Zonde

Slordig is het woord dat de coureur gebruikt om zijn kwalificatie te omschrijven. "Ik miste natuurlijk de derde vrije training en dan is je voorbereiding toch anders. En dan spin je in je eerste run en dan is je ritme ook uit je kwalificatie. Zonde, want er had meer in gezeten."
Ik heb geen idee wat ik van de race kan verwachten. We hebben wonderen nodig.
Nyck de Vries
De verschillen met de concurrentie zijn klein. "Het veld zit extreem dichtbij elkaar. Ik ben dus positief teleurgesteld dat we niet verder naar voren staan want ik had het gevoel dat er meer in zat." Over het raceverloop doet hij geen voorspelling. "Ik heb geen idee wat kan ik verwachten. We hebben wonderen nodig", zegt hij met het oog op het behalen van de toptien.

Pech voor Verstappen

Landgenoot Max Verstappen kent ook geen probleemloze kwalificatie. Door een kapotte aandrijfas moet hij zijn kwalificatie staken en start hij de race als vijftiende. Zowel AlphaTauri als Red Bull rijden met Honda-motoren.

Teambaas Franz Tost is absoluut niet blij

De Oostenrijkse teambaas van Nyck de Vries wond er tijdens de persconferentie op vrijdag geen doekjes om en zei doodleuk niet te spreken te zijn over de huidige auto. "Helaas is dit het prestatieniveau van de auto. Ik had een veel betere auto verwacht. Hier ziet het er iets beter uit dan in Bahrein, maar er moet veel gebeuren om de auto sneller te maken."
Tost haalde bovendien keihard uit naar de engineers van het team. "De engineers vertelden me tijdens de wintermaanden steeds dat de auto fantastisch is en dat we goede vorderingen maken, maar ik vertrouw ze niet meer. Ik wil het gewoon aan de rondetijden kunnen zien, want dat is het enige dat telt."
Van kritiek op zijn coureurs wil hij dan ook niks weten. "Nyck leert nog steeds. Als we hem een snelle auto bieden, dan staat hij er echt wel. Weet je, als je een jonge coureur bent, een nieuwkomer in de Formule 1, dan is het nog moeilijker als de auto voor problemen zorgt. Met een competitieve auto is het makkelijker om goede prestaties te laten zien. En ik ben ervan overtuigd dat Nyck zijn prestaties zal verbeteren en dat hij ons goede races zal laten zien."