Auke van der Goot (FNP) zeer waarschijnlijk derde Fries in nieuwe Eerste Kamer

Auke van der Goot © FNP
Auke van der Goot van de FNP is gekozen als nummer 1 voor een zetel in de Eerste Kamer. De ledenraad van OPNL (Onafhankelijke Politiek Nederland), de koepel van lokale partijen, geeft Van der Goot de voorkeur boven zes andere kandidaten.
Of Van der Goot ook echt in de eeste kamer komt, hangt af van de Statenleden in alle provincies. Zij kiezen in mei de leden van de Eerste Kamer.
De FNP en andere regionale en lokale partijen in het land haalden woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen ruim voldoende stemmen voor een gemeenschappelijke zetel in de Eerste Kamer.

Fryslân, Den Haag en Brussel

Van der Goot werkte als ambtenaar in Fryslân, Den Haag en Brussel. Hij was beliedsadviseur bij het ministerie van Binnelandse Zaken. Daar werkte hij onder andere aan de rol van gemeenten, provincies en waterschappen in Europa, aan de positie van grensregio's en aan samenwerking van die regio's met Duitsland en België.
Met Van der Goot erbij komen er hoogstwaarschijnlijk drie Friezen in de Senaat. Hetty Janssen (nummer 3 bij de PvdA) en Tineke Huizinga (nummer 1 ChristenUnie) zouden er ook in moeten komen.