Centrale As tussen Dokkum en De Westereen hele weekend dicht vanwege slakken

© RTV NOF
De Centrale As tussen Dokkum en De Westereen is het hele weekeinde dicht. Dat is nodig om problemen met staalslakken aan te pakken.
Na dit weekeinde is er voor het verkeer tussen Dokkum en De Westereen maandenlang maar één rijstrook beschikbaar in beide richtingen.
De verkeersmaatregelen zijn nodig om veilig te kunnen werken aan een probleem dat al jarenlang speelt: de weg lekt zware metalen.
Dit is het probleem op de Centrale As (en zo wordt het verkeer omgeleid)
Het probleem zit in de fundering van de weg. Die is gemaakt van staalslakken: een restproduct uit de hoogovens, dat vrijkomt bij de productie van staal.
Metalen en andere stoffen lekken uit die slakken, doordat er regenwater doorheen stroomt. Nu worden ze met folie afgedekt.
Streekomroep RTV NOF sprak eerder met projectleider Folkert Reitsma, die liet zien hoe de slakken eruit zien: "Ze zijn vrij klein en een beetje grijs."
De eerste keer dat de folie in Nederland werd gebruikt was ook bij de Centrale As, een eindje verderop. Dat kon niet zomaar, de aannemer heeft met de provincie een jaar onderzoek gedaan voordat duidelijk was dat deze oplossing aan alle eisen voldoet.
Het werk duurt tot 19 mei. Tot die tijd is de invoegstrook van Broeksterwâld naar Drachten dicht. Er is te weinig ruimte voor invoegend en passerend verkeer. Een omleidingsroute loopt over de rotonde bij Dokkum en weer terug.