Thom Haye over mannengriep, migraine en FC Groningen

Thom Haye © Orange Pictures
Thom Haye miste twee wedstrijden door een stevige griep. Dat is iets anders dan migraine waar hij vroeger nog wel eens last van had. Tegen FC Groningen kan Haye weer topfit in de basis beginnen.
De middenvelder van Sportclub Heerenveen kon niet meedoen aan de bekerwedstrijd tegen Feyenoord en miste de wedstrijd tegen FC Twente. Beide keren vanwege een stevige griep. "Inmiddels ben ik weer fit, maar ik moet zeggen dat het me zwaarder viel dan ik had verwacht. Maar nu ben ik oké."
Haye kwam na een ruim halfuur tegen Ajax in het veld en zal tegen FC Groningen in de basis starten.

Mannengriep

Maar Haye had het even goed te pakken. "Mannengriep? Dat heb ik wel te horen gekregen, ja. Maar ik moet zeggen dat ik wel het gevoel had dat dit wat erger was dan een mannengriep. Ik had zeg maar het hele pretpakket."
Thom Haye over hoe hij omgaat met migraine
Haye had nu griep, maar heeft ook weleens last gehad van migraine. Zo moest hij zich vorig jaar in de wedstrijd tegen Sparta laten vervangen, omdat hij aan het einde van de wedstrijd een migraineaanval kreeg.

Migraine redelijk onder controle

Haye heeft het inmiddels redelijk onder controle. "Ik moet zeggen dat het zo nu en dan opspeelt. Vroeger had ik er vaker last van. Nu ik ouder word, krijg ik er minder vaak last van. Je kunt het ook ontgroeien."
Maar zodra hij een aanval krijgt, heeft hij er ook behoorlijk last van. "Het is best wel lastig om uit te leggen. Ik weet vrijwel meteen dat het begint. Het zijn schitteringen. Alsof je heel lang in scherp licht kijkt en dan snel wegkijkt. En dan continu. Dan neem ik meestal medicijnen en krijg ik een half uur later hoofdpijn. Of nou ja, het is wel iets meer dan hoofdpijn. Ik word ook misselijk."
Zodra Haye er last van krijgt, hoopt hij maar één ding. "Dan ga ik liggen en maar gewoon hopen dat het zo snel mogelijk weggaat. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander. Bij mij weet ik dat het na twee of drie uur beter gaat. Maar het vervelende is dat het je altijd overvalt."

Verder niet bij wedstrijden

In de wedstrijd tegen Sparta overkwam het hem, maar dat was de enige keer dat hij hier bij een wedstrijd last van had. "Verder heb ik het redelijk onder controle. Even afkloppen, maar als het zo blijft, kan ik er goed mee omgaan."
Thom Haye over de wedstrijd tegen FC Groningen
Zondag speelt Heerenveen voor het eerst sinds 25 februari weer met Haye in de basis. Een belangrijke wedstrijd, voor Heerenveen vanwege de strijd om een plek in de top acht en voor FC Groningen in de strijd tegen degradatie.
"Voor Groningen is het sowieso een belangrijke wedstrijd, maar voor ons ook. Maar dan meer persoonlijk. Omdat er wel een bepaald gevoel in de groep leeft dat we beter kunnen. Beter dan de laatste periode. En dat het ook beter moet. Vanuit een bepaald eergevoel. Meer vanuit de groep dan van daaromheen."

Harder verdedigen

Waar ligt het volgens Haye aan dat ze de laatste tijd zoveel tegengoals krijgen? "Je kunt zeggen dat het komt doordat we aanvallender zijn gaan voetballen. Daar hebben we het over gehad. Wat wel terugkeert, is dat het ons te makkelijk overkomt. Het is leuk om aanvallender te spelen, maar er moet ook meer een trots gevoel zijn. Dat we harder moeten verdedigen. Dat de manier waarop we goals tegenkrijgen te gemakkelijk gaat."