FryslânDOK 'Het opus magnum van De Haan'

Jan de Haan set noaten op papier © Murk van der Schaaf
Jan de Haan is wereldberoemd als componist, dirigent en uitgever van HaFaBra-muziek muziek voor harmonie, fanfare en brassband. In november 2022 speelden negen brassbands uit het hele land zijn stuk 'Redbad' op het Nationaal Brassband Kampioenschap in Utrecht. 'Het opus magnum van De Haan' is een muzikaal portret van Jan de Haan.
FryslânDOK 'Het opus magnum van de Haan'
Zaterdag 18 maart 15.30 uur NPO2 (herhaling zondag 19 maart 13.18 uur)
Zondag 19 maart 17.00 uur Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Zijn werk, met als bekendste stuk 'Ouverture to a new age' wordt door duizenden verenigingen gespeeld. Niet alleen in Nederland maar overal ter wereld, van Japan tot Brazilië. Het leven van Jan de Haan (Nijefurd, 1951) staat elke dag in het teken van muziek. Thuis, omringd door de bossen van Oranjewoud, werkt De Haan aan opdrachten en eigen werk. 'Tijdens het componeren ben ik soms finaal van de wereld,' zegt hij. 'Dan krijg ik een klankvoorstelling van het stuk en weet ik al precies hoe het gaat klinken.'
Jan de Haan, komponist © Murk van der Schaaf
Zijn talent om voor alle niveaus toegankelijke muziek te schrijven werd het fundament van zijn succes als uitgever van bladmuziek. Toch won het verlangen naar een autonoom leven als componist het, en hij besloot zijn miljoenenbedrijf te verkopen.
De muzikale famylje de Haan © Murk van der Schaaf
Filmmaker Murk van der Schaaf vond in 'Redbad' de aanleiding voor een muzikaal portret van Jan de Haan. Want achter de symbiose tussen de man en de muziek gaat toch ook het verhaal schuil over een zoektocht naar grip op het leven, behoefte aan controle en de last van perfectionisme. 'Het opus magnum van De Haan' is een muzikale reis door het leven van Jan de Haan en daarmee ook door de Nederlandse HaFaBra-cultuur sinds de jaren vijftig.
Murk van der Schaaf, maker van de FryslânDOK over Jan de Haan