BBB wil zorgvuldige coalitievorming: "Vooraf piketpalen slaan, doen we niet aan"

De Friese fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging, Abel Kooistra, wil het coalitievormingsproces zorgvuldig vormgeven. "Vooraf de piketpalen slaan, doen we niet aan."
Als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen mag de BBB het initiatief nemen bij de gesprekken voor het vormen van een nieuwe coalitie. Wat dat betreft, is de eerste stap intussen gezet. De partij heeft Chris Stoffer, Tweede Kamerlid van de SGP, voorgedragen als verkenner.
"We hebben vandaag een brief naar de andere partijen gestuurd", vertelt Kooistra. "Daarin zeggen we dat we hem hebben voorgesteld. We hopen dat ons voorstel breed gedragen wordt." Stoffer is geen Fries, maar kent de klappen van de zweep van het platteland wel, volgens Kooistra. "En hij is iemand die boven de partijen staat, iemand die onafhankelijk is."
Abel Kooistra over de verkenner
Met Stoffer aan het roer, moet er worden gekeken welke partijen een coalitie kunnen vormen. Dat zal nog niet meevallen in het versnipperde politieke landschap dat na de verkiezingen is ontstaan.
Partijen mogen hun 'zegje' doen
De kans is groot dat de BBB ook partijen nodig heeft die inhoudelijk ver van de standpunten van de partij afstaan om tot een meerderheid te komen. Partijen uitsluiten doet Kooistra dan ook niet. "Wij willen graag met alle partijen het proces open en transparant doorlopen."
"Mensen hebben gestemd op een partij waar ze zich het beste bij voelen", gaat Kooistra verder. "Daar moet je naar luisteren. Vooraf de piketpalen slaan, doen we niet aan."
De partijen krijgen daarom allemaal de kans om hun 'zegje' te doen. "En dan is het aan de verkenner."
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Abel Kooistra.
"We hebben een verkiezingsprogramma geschreven en nu willen we zien hoe de andere partijen in de wedstrijd staan", legt Kooistra uit. "Daarom willen wij graag de verkenningsfase opstarten om te kijken of we het wat dichter bij elkaar kunnen krijgen. We beschouwen het proces als een trechter en zien wel wat er uit die trechter komt."
Dat proces wordt maandag al opgestart. Verkenner Stoffer zal dan voor het eerst naar Leeuwarden afreizen om het proces met Abel Kooistra te bespreken. Waarschijnlijk zal hij daarna de andere partijen ook benaderen.
BBB-lijsttrekker Kooistra wil geen partijen uitsluiten
Kooistra wil de verkenner geen deadline opleggen wanneer hij zijn werk moet hebben afgerond. "Snelheid is vaak het tegenovergestelde van zorgvuldigheid. En zorgvuldigheid staat bij ons wel voorop."
"Breder kijken dan stikstof"
De BBB profileert zich enorm op het gebied van stikstof. Toch is dat thema niet het enige dat de BBB wil aanpakken. "Wij willen veel breder kijken. We zijn niet voor niets zo groot geworden. Met name op het gebied van leefbaarheid willen we zien hoe we dat kunnen aanpakken. "
Het kan zo zijn dat er wel een coalitie komt, maar dat we vrij zijn in bepaalde zaken.
Een ander punt dat de Friese politiek verdeelt, is de Lelylijn. "Wij zijn er sceptisch over. Andere partijen willen het wel. We moeten gewoon kijken wat het beste is voor Fryslân. Het kan zo zijn dat er wel een coalitie komt, maar dat we vrij zijn in bepaalde zaken. Misschien moeten we toe naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen. "
"Geen gedwongen uitkoop"
Kooistra is niet zo uitgesproken over de verschillende politieke thema's. Op één vlak ligt dat anders. "Het gedwongen uitkopen van boeren gaan we niet aan meewerken. Stikstof moeten we veel breder bekijken, meer naar de volledige staat van de natuur. We zien dat de panelen op het ministerie van Landbouw al aan het schuiven zijn."
Daarmee verwijst Kooistra naar berichtgeving van de NOS dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou overwegen om 2030 los te laten als jaar waarin de stikstofuitstoot met de helft moet zijn verminderd.
Het gedwongen uitkopen van boeren, zal de BBB niet aan meewerken
Na de verkiezingswinst kwam er veel op Kooistra af. Hij werd van alle kanten gefeliciteerd. "Dat was niet te geloven. Ik heb het als een roes beleefd. Vandaag ben ik pas weer met beide benen op de grond gekomen."

Kijk voor alle informatie en al het nieuws over de Statenverkiezingen op Omropfryslan.nl/ferkiezingen.