Twee Friezen lijken zeker van zetel in Eerste Kamer, vandaag mogelijk nog een derde

Auke van der Goot © FNP
Twee Friezen lijken zeker van een zetel in de Eerste Kamer. Mogelijk komt daar nog een derde bij: Auke van der Goot hoort vandaag hoe hoog hij komt op de kandidatenlijst van OPNL, de eerdere Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).
Hetty Janssen (nummer 3 bij de PvdA) en Tineke Huizinga (nummer 1 ChristenUnie) hoeven zich niet al te veel zorgen te maken, ze komen wel in de Eerste Kamer. De PvdA staat in de prognoses op zeven zetels, de ChristenUnie op twee.
De nieuwe leden van de Provinciale Staten in de twaalf provincies stemmen op 30 mei voor de leden van de Eerste Kamer. De Statenleden stemmen in de regel op een kandidaat van hun eigen partij.

Volgorde OPNL-lijst

De regionale partijen doen echter samen mee als één fractie, de OPNL dus. Dat staat voor Onafhankelijke Politiek Nederland. Die fractie vertegenwoordigt bijvoorbeeld de FNP en Provinciaal Belang Fryslân, maar ook de Partij voor Zeeland en Sterk Lokaal Drenthe.
FNP'er Auke van der Goot is een van de zes kandidaten voor de OPNL, maar de volgorde wordt vandaag pas bepaald. Die is onder andere afhankelijk van de uitslag van de Statenverkiezingen. Kandidaten van wie de partij afgelopen woensdag beter scoorde in de eigen provincie, komen hoger op de lijst te staan.
De Eerste Kamer zit tijdelijk in deze zaal, want het Binnenhof wordt verbouwd © ANP
Op een bijeenkomst in De Bilt bepalen de regionale partijen vandaag wie de lijsttrekker wordt en wat de volgorde verder wordt. Van der Goot neemt het daarbij op tegen Mark Faasse (Partij voor Zeeland), Henk Krol (Sterk Lokaal Flevoland), Ton Raven (Lokaal-Limburg), Jan-Jaap de Kloet en Jeffrey Leever (beiden Onafhankelijke Politiek Noord-Holland).

Kennis van de regio's

Van der Goot denkt dat zijn sterke punt is dat hij door zijn eerdere werk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken veel kennis heeft van wat er in de verschillende provincies speelt. Hij komt uit Huizum, maar woont tegenwoordig in Groningen. Hij krijgt ook steun van Groninger Belang. "En door mijn werk heb ik ook veel te maken gehad met Limburg, Noord-Brabant, Zeeland. Dat zijn voor ons ook belangrijke regio's."
Hij was niet zelf degene die met het idee kwam om zich kandidaat te stellen voor de Eerste Kamer, vertelt hij. "Ik dacht dat het misschien wel leuk was als ik iets voor de FNP kon betekenen. Toen vroegen ze me voor het senatorschap. Ik had daar nooit aan gedacht, maar ja: ik ken de Haagse wereld, ik ken Brussel. Ik denk dat het goed bij mij past."
De fractie van OSF/OPNL heeft sinds 1995 één zetel in de Eerste Kamer. Die werd ingevuld door bijvoorbeeld FNP ' ers Henk ten Hoeve en Gerben Gerbrandy. Momenteel zit Ton Raven (Lokaal-Limburg) in de senaat.
Vandaag hoort Van der Goot dus hoe hoog hij op de lijst van OPNL komt. Als dat de eerste plaats wordt, maakt hij een goede kans om gekozen te worden voor de Eerste Kamer.
Twee Friezen die wel zeker zijn, zijn dus Hetty Janssen en Tineke Huizinga. Ook 'halve Fries' Caspar van den Berg van de VVD komt opnieuw in de senaat. Hij staat op plek acht en zijn partij lijkt tien zetels te krijgen. Van den Berg woont officieel in Den Haag, maar reist op en neer naar zijn 'tweede woonplaats' Leeuwraden, waar hij lesgeeft op de Campus Fryslân.

Uitslag nog onzeker

De definitieve uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen kan nog wel afwijken van de prognose. Soms is het voor Statenleden tactischer om op een andere partij te stemmen, om zo die partij een restzetel te geven. Daarom is het pas op 30 mei duidelijk wat de verdeling wordt.
De prognose voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer © ANP
Een Fries die net buiten de boot lijkt te vallen, is D66'er Peter van der Voort uit Boksum. Hij staat als zevende op de lijst, maar D66 staat in de prognose op zes zetels. Dat zou betekenen dat Van der Goot zijn zetel in de Eerste Kamer kwijtraakt.
Voor Tineke Schokker (nummer 7 van het CDA) uit Eastermar wordt het ook lastig, want haar partij lijkt op vijf zetels te eindigen. En Jos van de Vijver uit Workum, de nummer vijf bij JA21, haalt het ook niet. JA21 krijgt waarschijnlijk drie zetels.