Heerenveentrainer Van Wonderen ziet aantal tegengoals zelfs bij training toenemen

© Orange Pictures
Sportclub Heerenveen krijgt teveel goals tegen en trainer Kees van Wonderen heeft daar zo een, twee, drie geen medicijn voor. Hij ziet dat als een lastig op te lossen probleem. "Als ik mezelf zo hoor praten, dan ervaar ik dat zo ja."
De laatste vier wedstrijden kreeg Heerenveen twaalf goals tegen. Tegen Feyenoord viel dat met één goal nog mee, maar RKC en Ajax maakten in het Abe Lenstra ieder vier goals. Terwijl FC Twente ook drie keer de bal achter keeper Xavier Mous kreeg.
Volgens Van Wonderen ligt het niet aan een specifiek probleem. "Eén verklaring is er niet. Er zijn een aantal redenen voor, denk ik. Het zijn niet steeds dezelfde situaties of dezelfde personen. Maar we hebben het er wel over."
Maar als een verrassing komt het niet voor de hoofdtrainer. "In trainingen gebeurt het ook. Het komt niet uit de lucht vallen. Want als het op trainingen gebeurt, dan zal dat tijdens wedstrijden vroeg of laat terugkomen."
Kees van Wonderen over de wedstrijd tegen Groningen en het hoge aantal tegengoals
Maar echt een reden kan Van Wonderen hier niet voor vinden. Volgens Van Wonderen heeft het met verschillende zaken te maken. "Dat heeft met concentratie te maken, met het type spelers die we hebben, met scherpte van de eerste tot de laatste minuut. Tegen RKC hebben we het bijvoorbeeld zestig minuten goed voor elkaar en geven we het in het laatste kwartier weg."

Verslapping?

Van Wonderen zegt nadrukkelijk, zoals zo vaak dit seizoen, dat je altijd scherp moet zijn en de intensiteit hoog moet zijn. "Je moet dus constant het gevecht aangaan. De verschillen in de competitie kunnen dan ineens heel groot worden als je je zaken niet goed voor elkaar hebt."
Of het verslapping is, daar twijfelt hij aan. "Tja, verslapping? Of dat het niet in de natuur of aard van de speler zit om constant het gevaar te blijven zien of verantwoording te nemen. Of te makkelijk denken. Maar er is niet één medicijn voor."
Het ziet er nu redelijk stabiel uit.
Trainer Kees van Wonderen over FC Groningen
Heerenveen treft zondag FC Groningen. De nummer zeventien van de eredivisie is in een felle strijd om degradatie te voorkomen met onder andere SC Cambuur. Groningen staat maar één punt boven de nummer laatst Cambuur.

Groningen laatste weken steeds beter

Maar de laatste weken speelt Groningen wel beter. Met aankopen zoals Elvis Manu, Jetro Willems en Johan Hove lijkt het dat ze wel een kwaliteitsimpuls hebben gekregen.
Van Wonderen verwacht dat de thuisploeg er wel in kletst. "Daar mag je wel van uitgaan. Die willen de volgende stap zetten in het lijfsbehoud. Dus dan mag je verwachten dat ze daar enorm veel energie in gaan stoppen. En ik moet zeggen dat ze sinds ze een aantal spelers terug hebben het er redelijk stabiel uitziet. Ze zijn ook tegen grotere ploegen dichtbij een resultaat geweest."

Karlsbakk terug van ziekte

Heerenveen miste tegen Ajaxspits Daniel Karlsbakk. Hij was ziek. Verder zijn alleen de al langer niet fitte Sven van Beek en keeper Andries Noppert er niet bij. Thom Haye is ook volledig hersteld en zal in de basis beginnen.
De wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen begint zondag om 12.15 uur. Het is live te volgen bij Omrop Fryslân in de radioprogramma's Buro de Vries en Snein yn Fryslân. Sportverslaggever Roelof de Vries verzorgt het commentaar vanuit Groningen.
Later op de middag doet Geert van Tuinen verslag van het duel tussen Excelsior en SC Cambuur. Die wedstrijd begint om 14.30 uur.