Tien jaar theater van Pier21: volle zalen met maatschappelijke onderwerpen

Jubileum Pier 21 © Lucas Kemper
Theatergezelschap Pier21 bestaat tien jaar. Het begin in 2013 allemaal met 'De Emigrant'. Inmiddels heeft het gezelschap vijftien voorstellingen gemaakt.
Er werd donderdagavond uitgebreid stilgestaan bij het jubileum in theater de Koornbeurs in Franeker. Hier was precies tien jaar geleden de première van De Emigrant, het eerste stuk van Pier21. Oprichter van het theatergezelschap David Lelieveld maakte De Emigrant met Freark Smink, Romke Toering en Theo Smedes. Met 20.000 bezoekers was dit het meest succesvolle stuk van Pier21 tot nu toe.

Maatschappelijke thema's

Het stuk gaat dit jaar in reprise/. Het wordt aangepast aan de actualiteit en dit keer geregisseerd door Jos Thie. Volgens Lelieveld is het thema alleen maar actueler geworden.
"Dat heeft te maken met migratie: mensen die uit andere landen komen en hier hun pad moeten vinden. Dat was het verhaal van De Emigrant ook. Ik geloof erin om dit verhaal nu weer te laten zien, om mensen te laten nadenken."
Pier21 fiert 10-jierrich jubileum
Pier21 pakt maatschappelijke thema's bij de kop en trekt hier vaak volle zalen mee. 'Wat Soesto' van Freark Smink en Klaasje Postma is een portret van een boer met al zijn worstelingen, 'Bijke' gaat over eenzaamheid en kindervoorstelling 'Kanoet' gaat over waadvogel de kanoet.
Freark Smink in 'Wat Soesto!' © Jan Bensliman
Ook is Pier21 initiatiefnemer van Keti Koti in Fryslân, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Binnenkort maken ze ook een voorstelling over dit onderwerp, dat Lelieveld aan het hart gaat.
"Er zijn mensen die hier mee te maken hebben en hier wonen. Hoe mooi is het om dat te kunnen vertellenen en het gesprek hierover met elkaar aan te gaan." Het wordt een dans- en muziekvoorstelling, gespeeld in de tuin van het Keramiekmuseum Prinsessehof in Leeuwarden.

"Dichtbij onszelf blijven"

Pier21 is als professioneel gezelschap niet meer weg te denken uit Fryslân. Ze krijgen sinds twee jaar subsidie van de provincie en maken zo onderdeel uit van de Friese culturele infrastructuur.
Er is sinds die tijd ook een zakelijk leider. Maaike Beckers die bezig is het gezelschap nog verder te professionaliseren. "Grootste uitdaging is om dichtbij onszelf te blijven. Onze kracht is dat we klein zijn en heel snel kunnen inspelen op zaken die hier spelen en dat moeten we zo houden."