Laatste testlocatie in Leeuwarden ook dicht: "Einde van een tijdperk voor ons en Nederland"

Jeannette Provoost van de GGD © Omrop Fryslân
De GGD houdt vrijdag op met het testen op corona in Fryslân. Daarmee komt een eind aan meer dan drie jaar van afspraken maken, naar een testlocatie reizen en wachten op de uitslag.
"Het is een einde van een tijdperk voor ons en voor de rest van Nederland", zegt dokter Jeanette Provoost van de GGD. In drie jaar tijd heeft GGD Fryslân aardig wat werk verzet: "De eerste testen hebben we op 25 februari 2020 gedaan, in totaal hebben we in drie jaar zo'n 1.054.000 testen afgenomen."

Begin coronatijd

Provoost kan zich nog goed herinneren toen de eerste locaties werden opgezet. In de eerste weken waren er nog geen vaste locaties. "In het begin was de mogelijkheid er niet voor iedereen om getest te worden. In de eerste week gingen we alleen maar bij mensen thuis langs op advies van de arts."
En dat ging nog met heel veel voorzorgsmaatregelen, vertelt Provoost. "Met alle bepakking, dat trokken we aan in de hal, testten we de mensen. Dan weer uit en alles in plastic zakken. Zo ging dat dan."
Wij wisten ook niet wat corona precies was.
Jeannette Provoost, arts bij GGD Fryslân over de angst bij medewerkers
Het was ook voor de medewerkers van de GGD een spannende tijd. "In het begin hadden we ook wel te maken met angst bij onze eigen mensen. Gelukkig zijn ze heel professioneel, maar wij wisten ook niet wat corona precies was."
Ze vertelt dat vanaf juni 2020 iedereen zich mocht laten testen. Toen is GGD Fryslân op zoek gegaan naar vaste locaties. "Uiteindelijk hebben we negen locaties tegelijkertijd gehad in Fryslân."
De testlocatie van de GGD aan de Elzenlaan in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Op het hoogtepunt had GGD Fryslân 400 medewerkers in dienst voor het testen, Provoost gelooft dat die allemaal hebben bijgedragen aan een beter verloop van de coronapandemie. "Dat geloof ik zeker, het doel van het testen was natuurlijk om verspreiding te voorkomen."
In de loop van 2022 raakte corona steeds meer op de achtergrond, met hier en daar nog een paar oplevingen. "En zelftesten kwamen op, dus mensen hoefden niet meer te komen testen. Vervolgens hebben we de openingstijden aangepast."

Ervaring overdragen

"Vanaf mei vorig jaar hadden we combinatielocaties, 's ochtends testen en 's middags vaccineren", vertelt Provoost. "Uiteindelijk hadden we alleen nog één locatie in Leeuwarden en vanmorgen hebben we die gezamenlijk met de mensen gesloten."
Daarmee is het voor Provoost nog niet helemaal afgesloten. Zij blijft zich ervoor inzetten dat de ervaring en kennis die de afgelopen jaren is opgedaan niet verloren gaat. "Zodat we een volgende keer iets minder overvallen worden."