Zeilster Marit Bouwmeester aan kop op het EK zeilen met nog één dag te gaan

Marit Bouwmeester © ANP
Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten heeft de koppositie gepakt op het EK zeilen in het Italiaanse Andora. Donderdag werden er twee wedstrijden gezeild in de ILCA6-klasse. Daarin werd ze eerste en 48e.
De deelnemers mogen hun minste resultaat aftrekken. Voor Bouwmeester is dat de 48e plaats van donderdag. Daardoor neemt ze de leiding in het klassement over, want de eerdere nummer één, de Portugese Vasileila Karachaliou, had een slechte dag en werd 17e en 39e.

Akkerman net buiten top 10

Bouwmeester heeft nu 24 punten. Daarmee staat ze twee punten voor op de Belgische Emma Plasschaert. Karachaliou maakt het podium voor nu compleet. De aftrek van Bouwmeester is wel veel groter dan die van haar concurrenten. Daardoor mag ze geen slechte races meer hebben.
Mirthe Akkerman uit Akkrum staat op de elfde plaats. Zij heeft 64 punten. Vijf punten meer dan de nummer tien van het klassement, de Française Pernelle Michon.
In de ILCA7-klasse bij de mannen is Willem Wiersema de nummer 38 van het klassement. Zijn beste resultaat was twee keer een negende plaats.
Vrijdag staan, als de weersomstandigheden het toelaten, de laatste drie races op het programma.