Femke Wiersma wil zich inzetten voor BBB én Fryslân: "een hele verantwoordelijkheid"

Femke Wiersma (BBB) © Omrop Fryslân
"Ik committeer me aan mijn vaderland" BBB-lijstduwer Femke Wiersma gaat voor het gedeputeerde schap in Fryslân en maakt voorlopig niet de stap naar Den Haag, zegt ze. "Ik heb veel zin om aan de slag te gaan."
In heel Nederland is de BBB de grote winnaar van de Statenverkiezingen. In bijna elke provincie wordt de partij de grootste fractie in de Staten en ook in de Eerste Kamer grijpt de BBB waarschijnlijk zestien zetels.
"Het overtreft alle verwachtingen", vertelt Wiersma. "Natuurlijk hadden we verwacht dat we in sommige provincies de grootste konden worden, maar het is heel bizar wat hier plaatsgevonden heeft."
Het was daarom een kort nachtje voor haar. Ze zat eerst aan tafel bij Jinek en reed daarna door naar Bathmen (Overijsel), waar de BBB de verkiezingsavond volgde. "Toen ik daar aankwam, was het feest al bijna afgelopen. Mijn collega's waren er nog wel, we hebben elkaar een dikke knuffel gegeven.
Bekijk een uitgebreid gesprek met Femke Wiersma (BBB), Avine Fokkens (VVD) en politiek verslaggever Onno Falkena over de verkiezingsuitslag:
Femke Wiersma (BBB) en Avine Fokkens (VVD) bespreken de verkiezingsuitslag
Een deel van de dikke winst komt doordat mensen de BBB steunen met proteststemmen, zegt Wiersma. "Ik ben de eerste die dat zal toegeven. Het zegt heel veel over de onvrede van een hoop mensen, onvrede over de politiek en de regering."
Maar er speelt meer. "De BBB is voor veel mensen een grote hoop. Mensen die hopen op verandering. Wij zijn nu de partij die dat belichaamd."
Een dag later is één van de vragen: hoe nu verder? In Fryslân mag de BBB het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. Wiersma is dan kandidaat om gedeputeerde te worden. "Eigenlijk heb ik me een jaar geleden al kandidaat gesteld. Daar heb ik veel over nagedacht: wil ik dat, kan ik dat aan? Maar ik heb er zoveel over nagedacht dat ik er klaar voor ben."
Ze is er niet alleen klaar voor, ze heeft er ook veel zin in. "Ik ben een trotse Friezin. Als je dan in je eigen provincie iets mag bijdragen, dan lijkt mij dat fantastisch. Ik hoop het goed te doen, het is een hele verantwoordelijkheid."
Mensen rekenen op mij.
Femke Wiersma
En wat nu als Den Haag zich meldt? Op zijn laatst over twee jaar zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer en dan zal de BBB ook goede mensen op de lijst moeten hebben. Wiersma staat daar in principe niet tussen. "Ik committeer mij aan mijn vaderland. En als je een bestuursfunctie aangaat, dan vind ik dat je dat ook moet afmaken. Ik hoop het hier heel goed te doen, dat is een hele verantwoordelijkheid."
Dat merkt ze ook door de berichten die ze krijgt van een hoop mensen. Appjes, tweets, berichten op Facebook: ze heeft het er ontzettend druk mee. "Mensen rekenen op mij."
Wiersma en Caroline van der Plas op campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, twee jaar geleden © ANP
Volgens Wiersma begrijpt landelijke partijleider Caroline van der Plas wel dat ze voor Fryslân kiest. "Ze is een van de eersten met wie ik het heb besproken. Natuurlijk zou ze mij ook wel in de Tweede Kamer willen hebben. Ik voel me daar thuis en denk ook wel dat ik het kan. Maar ze begrijpt dat ik een alleenstaande moeder ben en eigenlijk niet weg wil uit Holwerd."

Stikstofkaartje 'motor' van BBB-opmars

De BBB werd twee jaar geleden met één zetel gekozen in de Tweede Kamer. De groei die de partij in twee jaar doorgemaakt heeft, wordt door politieke analisten 'historisch genoemd. Volgens Wiersma komt dat voornamelijk door het 'stikstofkaartje" van minister Van der Wal.
"Toen die kaart gepubliceerd werd, zat ik bij Caroline in haar appartement in Den Haag", vertelt ze. "Ik zei: dit is niet best, moet je eens opletten wat er nu gebeurt. Het had heel anders aangepakt moeten worden. Het is zo'n onrecht naar de burgers toe. Daar komt deze uitslag ook door: een keiharde afrekening van het beleid dat in Den Haag wordt gevoerd."
Daar is politiek verslaggever Onno Falkena het mee eens. "Het zijn niet alleen boeren die op de BBB hebben gestemd, want zoveel boeren hebben we niet. Kijk naar Vlieland: daar is BBB de grootste partij, maar daar zijn helemaal geen boeren. Er zijn verschillende groepen die iets in de BBB zien.
Onder andere in de Stellingwerven scoorde de BBB goed:
Wolvega stemde talrijk op BBB
De winst van de BBB betekent ook dat er verliezers zijn. In Fryslân zijn die verliezers er over de hele linie: van de PvdA (-1) en de ChristenUnie (-1) tot aan het CDA (-4) en Forum voor Democratie (-5).
Ook de VVD verliest een zetel, die gaan van vier naar drie. Gedeputeerde Avine Fokkens weet niet of dat aan de VVD in Fryslân ligt. "Natuurlijk maken we in Fryslân ook onze fouten, maar hoe men in Den Haag met elkaar omgaat is ook niet het meest fijne voorbeeld. Mensen zijn ontevreden, ze maken zich zorgen. Dat heeft zich vertaald bij deze verkiezingen."
Avine Fokkens (VVD) op de verkiezingsavond © Omrop Fryslân
Falkena zegt dat de Friese VVD zelf wel zag aankomen. "In de zomer van vorig jaar heeft de Friese afdeling al een pittige brief gestuurd naar de partijtop met een waarschuwing: er moet iets veranderen, anders komt het niet goed. Er is een gesprek geweest met onder andere Sophie Hermans, maar dat heeft niet tot verandering geleid. En die waarschuwing is nu uitgekomen."
Volgens Fokkens zou het niet gek zijn al het kabinet de stekker eruit trekt. "Het sentiment in het land is onderschat, dus de politiek in Den Haag moet goed in de spiegel kijken. Als het kabinet stoïcijns zo doorgaat, dan vindt ik dat ze de kiezers niet serieus nemen."

Wiersma wil niet vooruitlopen op onderhandelingen

In Fryslân zou ze graag aanschuiven bij een nieuw college. Maar de BBB mag dus het initiatief namen. De partij zal vrijdag een verkenner of informateur benoemen, die moet kijken weke mogelijkheden er zijn. Wiersma wil daar niet op vooruitlopen.
"Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht en binnen de partij hebben we wel onze ideeën. Maar we zijn een nieuwe partij, we zijn bescheiden. Laten we dit proces heel zorgvuldig doen. We willen met iedereen in gesprek gaan, we zitten constructief in de wedstrijd."
Kijk voor alle informatie en al het nieuws over de Statenverkiezingen op Omropfryslan.nl/verkiezingen