VVD-lijsttrekker Fokkens roept kabinet op: "Ik zou er consequenties aan verbinden"

Avine Fokkens (VVD) op de verkiezingsavond © Omrop Fryslân
VVD-lijsttrekker Avine Fokkens vindt dat de positie van het kabinet niet meer houdbaar is. "Nu stoïcijns doordenderen lijkt mij niet goed", geeft Fokkens aan na het grote verkiezingsverlies.
De landelijke coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU kampen allemaal met flinke verliezen. Fokkens haar eigen VVD gaat landelijk van 12 naar 10 zetels.
"Als ik er zou zitten, zou ik het voor mezelf wel weten", zegt Fokkens eerlijk. "Dan zou ik zeggen: dit voelt niet goed. Ik kan niet voor een ander spreken, maar als ik voor mezelf moest bepalen, zou ik daar wel consequenties aan verbinden."
Fokkens vindt dat het kabinet, onder leiding van de VVD, te weinig zetels overhoudt. "Ik zou het zelf niet goed vinden als Den Haag zou zeggen: we gaan gewoon door op de oude koers."

"Teken aan de wand"

Partijleider Mark Rutte heeft al wel aangegeven dat de verkiezingen 'niet de winst die we wilden' brachten. Rutte gaf echter aan niet te verwachten dat het gevolgen heeft voor het besturen van het land. "Ik denk dat het kabinet stabiel kan blijven de komende jaren, omdat het partijen zijn die ook verantwoordelijkheid willen nemen", zo zei hij.
Premier Mark Rutte op de uitslagenavond © ANP
Fokkens denkt daar duidelijk anders over. "Zo'n aardverschuiving is wel een teken aan de wand. Het gaat om meer dan alleen stikstof, het is een grote onvrede. De kloof tussen Randstad en periferie wordt steeds groter, daar moeten we wel wat mee doen."

Fries verlies door landelijk sentiment

In Fryslân gaat de VVD van 4 naar 3 zetels. Het verlies heeft volgens Fokkens ook grotendeels te maken met het landelijke VVD-verhaal. "Mijn onderbuikgevoel zegt dat het wel degelijk te maken heeft met landelijk beleid "
Als het college het eigen werk niet goed had gedaan, zou het niet meer dan terecht zijn daarop afgerekend te worden. Maar dat is volgens Fokkens helemaal niet het geval.
"Als ik over mijn eigen portefeuille spreek, de dingen die ik moest realiseren en gedaan heb, dan denk ik dat ik naar eer en geweten mijn werk gedaan heb voor Fryslân", zegt Fokkens. "Of het dus te maken heeft met landelijk beleid? Ik denk van wel ja."
Avine Fokkens baalt van het verlies © Omrop Fryslân
De Friese lijsttrekker is met het oog op het landelijke sentiment zelfs nog blij dat VVD Fryslân het verlies kon beperken tot één zetel. "Het had nog erger gekund."

VVD nog wel open voor coalitie

Als de VVD maar twee zetels had gehaald, was Fokkens sowieso niet van plan om deel te nemen aan een nieuw college. Nu heeft de Friese VVD drie zetels. "Met drie kun je nog meespreken", zegt Fokkens resoluut. Maar die bal ligt volgens haar eerst bij de BBB.
Een breekpunt voor de VVD blijft de Lelylijn. "Dat is niet alleen persoonlijk, maar ook voor de VVD-fractie. Wij zullen niet in een coalitie stappen waar de Lelylijn eruit moet."